We spannen ons in om inwoners met complexe problemen weer in staat te stellen zelf regie te pakken en oplossingen in gang te zetten. We werken samen met lokale partners zoals gemeente, zorg- en ondersteuningsorganisaties, woningcorporaties en politie. Hiermee voorkomen we dat mensen tussen wal en schip vallen.

Beschermd Wonen

Als gemeente sluiten wij aan bij de landelijke decentralisatie en provinciale afspraken over beschermd wonen. Deze decentralisatie is opnieuw uitgesteld, op dit moment wordt gefocust op 1 januari 2025. Dit betekent dat het woonplaatsbeginsel en het nieuwe verdeelmodel niet per 1 januari 2024 van kracht gaan. Vanuit het Rijk bleek er onvoldoende voorbereidingstijd. De bedoeling is dat de zorg vaker ambulant bij de inwoners thuis plaatsvindt, in plaats van in een instelling die niet per se in de buurt is van de eigen leefomgeving. Deze verandering noemen we Beschermd Thuis. Bij de inkoop van Beschermd Wonen is hier al op voorgesorteerd door de producten anders in te richten, deze ingezette koers blijven we ondanks het landelijke uitstel wel gewoon volgen.

Ontwikkelingen eigen bijdrage Wmo

We volgen de landelijke richtlijnen voor de wetswijziging in de Wmo, die het vanaf 2026 mogelijk moet maken de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de maatwerkvoorzieningen weer in te voeren. De verwachting is dat dit zorgt voor een minder grote instroom van nieuwe cliënten dan in de afgelopen jaren het geval was, doordat inwoners een financiële drempel ervaren en eerst zelf een oplossing te zoeken voor hun hulpvraag. Ook wordt vanaf 1 januari 2024 de eigen bijdrage geïndexeerd. Hiermee worden de gemeenten tegemoet gekomen met de huidige prijsstijgingen en inflaties.

Inzetten op preventie en voorliggende voorzieningen

We zetten in op preventie en maken een beweging naar de voorkant. Dat houdt in dat aandacht is voor (door)ontwikkeling van voorliggende voorzieningen en preventief aanbod. Een voorbeeld hiervan is de ketensamenwerking rondom valpreventie die in 2024 ontwikkeld wordt. Dit is een onderdeel van de brede SPUK-regeling (zie ook programma 7). Daarnaast worden voorliggende en laagdrempelige voorzieningen zoals de dorpskamer verder geborgd en vormgegeven om aan te sluiten bij de behoeften van onze inwoners. Dit doen we in samenwerking met betrokken partijen zoals zorgaanbieders en ketenpartners.