Specifieke uitkering gezonde generatie (Brede SPUK) Het terugdringen van gezondheidsachterstanden
Gezondheidsachterstanden kunnen al ontstaan voordat een kind is geboren. In Weststellingwerf willen we dat zoveel mogelijk kinderen een goede start van hun leven hebben. Dat begint al voor de geboorte met een gezonde leefstijl van de moeder en loopt door tot het kind twee jaar oud is (eerste 1000 dagen). Met Kansrijke Start wordt integraal ingezet op het verbeteren van de gezondheid van inwoners met een lage sociaal economische status. De nadruk ligt op de drie elementen: voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap. In 2024 willen wij onderzoeken hoe wij deze drie elementen zo goed mogelijk kunnen inrichten met een sterke lokale coalitie en de daarbij passende interventies. In 2024 willen wij onderzoeken of Centering Zwangerschap en Centering Ouderschap geschikte interventies zijn om in te zetten. Naast de formele zorg vanuit de verloskundigen of GGD consultatiebureaus zetten wij de informele zorg actief in. In 2024 willen wij onderzoeken hoe de informele zorg nog meer benut kan worden. Kansrijke Start doen we gezamenlijk in samenwerkingsverband met interne en externe partners in een lokale ketenaanpak. 

Om gezondheidsachterstanden terug te dringen werken wij met een wijkgerichte aanpak. Vanuit de wijkgerichte aanpak worden gezondheidsverschillen binnen de gemeente in de verschillende wijken gesignaleerd. Het doel is om samen met de inwoners een gezonde wijk te ontwikkelen. Gezamenlijk met de wijk wordt er gekeken of dat er bijvoorbeeld voldoende speel- en beweeggelegenheden zijn, of het fijn wonen is in de buurt en of de sociale cohesie versterkt kan worden. Daarnaast werken wij integraal over de verschillende beleidsterreinen om er voor te zorgen dat iedereen mee kan doen. De voorzieningen: volwassenfonds, gezonde voedselbank, stichting Leergeld, menstruatie- uitgifte punten dragen hier aan bij. Daarnaast hebben we beleid voor inwoners met een laag inkomen of schulden (zie Programma 6 / Sociaal Domein / Aan de slag met aanpak armoede en schulden). In 2024 gaan wij door met de wijkgerichte aanpak en de integrale samenwerking over de verschillende beleidsterreinen.  

Specifieke uitkering gezonde generatie (Brede SPUK) Een gezonde leefstijl
We zetten als gemeente onder andere in op het voorkomen van middelengebruik onder jongeren, vroegsignalering van alcoholproblematiek, het terugdringen van roken en sport- en beweegparticipatie (zie programma 5 Sport, cultuur en recreatie, sport en bewegen).

In 2024 willen we aan de slag met het programma Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO), waarbij de focus ligt op het voorkomen en terugdringen van alcohol- en middelengebruik onder jongeren. Wat hiervoor in Weststellingwerf nodig is gaan we onderzoeken, zodat er een aanpak ontstaat die past bij de jongeren in onze gemeente.