In het proces om te komen tot een GVVP worden de volgende stappen doorlopen:
1    Verkenning en inventarisatie
2    Doelen en kaders (opstellen kadernotitie)
3    Uitwerking (opstellen ontwerp GVVP)
4    Inspraakperiode ontwerp GVVP
5    Reacties verwerken (ontwerp GVVP eventueel aanpassen)
6    Eindrapport GVVP

Tijdens de verkenning en inventarisatie (stap 1) in de periode van december tot maart 2023 is informatie verzameld door middel van bureau onderzoek (beleid, trends en ontwikkelingen), een schouw, een enquête onder alle inwoners en relevante belangengroepen (waaronder VVN, de fietsersbond en de plaatselijke belangen). Daarnaast heeft een aantal gemeentelijke werksessies met medewerkers van verschillende teams/vakdisciplines plaatsgevonden.

Op basis van een analyse van de geïnventariseerde gegevens is inzichtelijk gemaakt welke (verkeerskundige) problemen, wensen, opvattingen en thema’s er spelen binnen Weststellingwerf.

De resultaten van de eerste twee stappen zijn gerapporteerd in een kadernotitie die op 16 oktober 2023 ter besluitvorming aan de gemeenteraad is voorgelegd. Door het vaststellen van de kadernotitie zijn de eerste twee stappen van het planvoorbereidingsproces gemarkeerd en de doelen, ambities en prioriteiten voor het nader uit te werken beleid vastgelegd. De kadernotitie vormt dan ook de basis voor een goed en gedragen GVVP.

Het eindrapport GVVP wordt in het voorjaar 2024 ter besluitvorming aan de raad aangeboden.