Sociale basis

Opbouwwerk:
De opbouwerkers fungeren als sleutelfiguren tussen samenleving en gemeente. Ze werken dicht op en met inwoners om te ondersteunen bij initiatieven vanuit inwoners en vrijwilligers/verenigingen. Vanuit bestemming Noordwolde is de functie van dorpsvlechter vanaf 2024 structureel geborgd. Ook de werkwijze met een straatschouw blijft beschikbaar en kan breder uitgerold worden.
Mantelzorg:
Wij ondersteunen en waarderen onze mantelzorgers. Rond de Dag van de Mantelzorg in november ontvangen mantelzorgers een waardering vanuit de gemeente. Er is speciale aandacht voor de jonge mantelzorgers. Onze mantelzorgcoördinator is bereikbaar voor het delen van kennis en informatie over en voor de mantelzorgers. Twee keer per jaar wordt de mantelzorgnieuwsbrief verspreid.
Welzijn op recept:
Welzijn op Recept wordt goed geborgd in onze gemeente. Dit houdt in dat steeds meer partijen worden betrokken. Het contact met de huisartsen en andere partners wordt onderhouden om zo een efficiënte samenwerking mogelijk te maken. Samen met de betrokken partijen wordt Welzijn op Recept regelmatig geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd.
Ouderen:
Wij bieden advies en ondersteuning aan ouderen. Daarnaast zetten wij in op de (door)ontwikkeling van ontmoetingsplekken en indicatievrije dagbesteding gericht op ouderen. Wij stimuleren de inzet van organisaties zoals de OSW, omdat zij een belangrijke rol vervullen in het welzijn van de groeiende groep ouderen.
Een tegen eenzaamheid:
Wij geven uitvoering aan het landelijke meerjarig programma Een tegen eenzaamheid. Dit is mede een onderdeel van specifieke uitkering gezonde generatie (Brede SPUK)(zie ook programma 5 en 7). Daarnaast is er jaarlijks de Week van de Eenzaamheid, waar wij als gemeente aandacht aan besteden. Tenslotte zoeken wij de samenwerking op met andere organisaties, zoals de OSW, om eenzaamheid tegen te gaan.
Jongeren:
We zetten ambulant en accommodatie gebonden jongerenwerk voort. Het ambulante jongerenwerk wordt voortgezet om tijdig signalen op te pikken over wat er speelt onder jongeren. Het jongerenwerk zoekt jongeren op in hun leefomgeving, dat is in de eigen straat, buurt of dorp, op de middelbare scholen, online op social media enzovoort. Zo zal het jongerenwerk bijvoorbeeld te vinden zijn in de pauzes op het voortgezet onderwijs, worden er gastlessen gegeven voor verbinding en om actuele onderwerpen te kunnen bespreken met de jongeren.
MDT-Divers: de Talentenplek Noordwolde en Talentenplek Wolvega worden in 2024 verder uitgebouwd en verstevigd.
Vrijwilligerspunt:
Wij blijven vrijwilligers werven en matchen via het vrijwilligerspunt, Daarnaast hebben wij aandacht voor vrijwilligersmarkten en NL doet. We vinden het belangrijk om goede relaties met vrijwilligersorganisaties te onderhouden. Voor kwetsbare inwoners zetten wij een netwerkcoach in die laagdrempelig kan ondersteunen.