Portefeuillehouder
Roelof Theun Hoen

We vinden het belangrijk dat iedere leerling in en rondom het onderwijs optimale kansen heeft om zijn talenten te ontwikkelen (doelstelling 1);

  • In het kader van onderwijsachterstandenbeleid is in 2021 het beleidsplan 'Spelenderwijs' vastgesteld. Het beleidsplan is samen met organisaties kinderopvang, onderwijspartners en de gemeenten Ooststellingwerf en Opsterland opgesteld. In het plan zijn voor jonge kinderen de uitgangspunten, gewenste resultaten en beleidsdoelen omschreven. Het beleidsplan sluit aan bij de ambities uit de onderwijsvisie 'Het onderwijs als schatkamer'.
    In 2022 is vooral gewerkt aan de doorgaande lijn in taalaanbod op voorschoolse opvang en basisonderwijs. Hierbij wordt gebruik gemaakt van speciale taalprogramma's. Pedagogisch medewerkers die met deze taalprogramma's werken hebben in 2022 scholing gevolgd.
  • In 2022 was het aanbod VVE 16 uur per week.
  • In 2022 waren er voldoende kindplaatsen (50) beschikbaar voor kinderen met een onderwijsachterstand. Er waren geen wachtlijsten.
  • In 2022 is gestart met de verdere uitwerking van het plan om een peuterplus-locatie te creëren.  Deze locatie start in het eerste kwartaal van 2023. Het heeft naast een Voorschools Educatief aanbod ook een aanvullend zorgcomponent waardoor jonge kinderen niet naar specialistische centra hoeven buiten Weststellingwerf.
  • In 2022 organiseerden de OWO-gemeenten een conferentie Spelenderwijs voor pedagogisch medewerkers van voorschoolse voorzieningen en leerkrachten groep 1 en 2. De conferentie stond vooral in het teken van verbinden (voorschool en basisschool), ontmoeten en inspiratie.
  • In 2022 heeft er onderzoek plaatsgevonden naar spraak en taal ontwikkeling bij jonge kinderen. De gemeente draagt zorg voor het vroegtijdig signaleren van achterstanden en stoornissen op het gebied van taal en spraak. Hiervoor is er het aanbod voorschoolse educatie en/of logopedische hulp. Voor het beoordelen van de spraak- en taalontwikkeling van jonge kinderen is er preventieve logopedie. 
  • In 2022 zijn 226 vijfjarigen gescreend door de logopedist (zonder behandelpraktijk). Hiervan zijn 28 kinderen voor behandeling doorverwezen naar een logopedist of audiologische centrum. Bij de peutergroepen (kinderopvang en peuteropvang) wordt, gezien de jonge leeftijd, door middel van observatie de spraak- taalontwikkeling beoordeeld. In 2022 hebben er 35 groepsobservaties plaatsgevonden en zijn 230 peuters gescreend. Hiervan zijn 20 voor behandeling doorverwezen naar een logopedist voor ondersteuning bij de spraak- taalontwikkeling. Ook zijn 8 peuters doorverwezen naar het aanbod VVE.