Voorwoord

Voorwoord

Terug naar navigatie - Voorwoord

Beste leden van de gemeenteraad van Weststellingwerf,

Hierbij bieden wij u de voorjaarsnota 2023 en de kadernota 2024-2027 aan.

Dit is de eerste voorjaarsnota en de eerste kadernota in onze bestuursperiode 2022-2026. De basis van dit document ligt dan ook in het collegeprogramma 'Samen blijven bouwen aan een sterk Weststellingwerf' zoals wij die hebben vastgesteld aan het einde van 2022. We combineren de voorjaarsnota samen met de kadernota tot één document.

Zoals gezegd ligt de basis van deze voorjaarsnota en de kadernota in ons collegeprogramma. Ons collegeprogramma staat vol ambities. Op dit moment werken wij hier volop aan. We stellen de ambities nu ook niet bij. Hiervoor hebben we halverwege de collegeperiode een mid-term review. In deze voorjaarsnota en kadernota nemen we daarom met name indexaties en autonome ontwikkelingen op. Natuurlijk sluiten wij onze ogen niet voor ontwikkelingen die op dit moment spelen of die op ons afkomen. Een aantal nieuwe ontwikkelingen krijgen om die reden ook een plek in deze voorjaarsnota en kadernota.

Zo maken we geld vrij voor het EU-Leader programma zodat er in onze regio via dit programma € 3,7 miljoen aan subsidie beschikbaar komt. Daarnaast pakken we verschillende verkeerskundige knelpunten aan met kleinschalige maatregelen. Zo willen we de verkeersveiligheid vergroten en overlast voor inwoners beperken. Dit doen we als quick wins vooruitlopend op het komende uitvoeringsprogramma. Het project Bestemming Noordwolde stopt aan het einde van 2023, maar we willen een aantal positieve resultaten vanuit het project behouden. Hiervoor willen we structureel middelen beschikbaar stellen. Ook willen we aansluiten bij AlleFriezen.nl. Alle openbare akten van de burgerlijke stand worden op die manier digitaal beschikbaar.

Naast de ontwikkelingen hebben we ook te maken met onzekerheden. De oorlog in Oekraïne woedt nog altijd. Met alle gevolgen van dien. De prijzen stegen de afgelopen tijd enorm, al lijken ze nu weer iets te stabiliseren. De omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2024, maar moet volgens de berichten nu echt van kracht gaan. De exacte gevolgen zijn nog niet duidelijk. Ook hebben we te maken met de nodige uitdagingen op het gebied van uitvoeringscapaciteit. Tot slot zijn onze inkomsten vanuit het Rijk enorm onzeker. De jaarrekening liet nog een positief resultaat zien door grote bedragen die we nog van het Rijk ontvingen. Voor de komende jaren zien die inkomsten er een stuk minder florissant uit.

Landelijk is er veel aandacht voor dit 'ravijn' waar de gemeenten vanaf 2026 mee te maken krijgen. Ook wij zien dit 'ravijn' ontstaan binnen onze begroting. Daarin staan wij niet alleen. Wij zijn aangesloten bij de werkgroep in VFG-verband die richting het Rijk een helder signaal afgeeft over deze problematiek. We zien ook dat onze algemene reserve daalt. Onze bestemmingsreserves zijn daarentegen gestegen. In zijn totaliteit blijft onze reservepositie daardoor voldoende en wij sluiten naar verwachting de jaren 2024 en 2025 met een positief saldo af. Om die reden vinden wij het nu verantwoord om dit voorstel voor te leggen. Gelet op de dynamische situatie en de hiervoor genoemde onzekerheden gaan wij de ontwikkelingen uiteraard nadrukkelijk volgen. De meest actuele gegevens verwerken wij in onze najaarsnota 2023 en begroting 2024.

Wij blijven ons inzetten voor de ambities van het collegeprogramma. We blijven samen bouwen aan een sterk Weststellingwerf!