Programma 7 | Volksgezondheid en Milieu

Beleidsnota's

Terug naar navigatie - Beleidsnota's

 

Actuele ontwikkelingen en gerealiseerd beleid

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen en gerealiseerd beleid

Grondstoffenbeleid

Wij hebben een nieuw gemeentelijk grondstoffenbeleidsplan gemaakt. Het nieuwe grondstoffenbeleidsplan is in juni 2021 vastgesteld door de raad en geeft kaders voor de afvalkoers, de doelstellingen en de activiteiten voor de komende jaren. De gemeenteraad van Weststellingwerf heeft met het vaststellen van het nieuwe grondstoffenbeleid gekozen voor de invoering van diftar. Met diftar worden inwoners gestimuleerd om het huishoudelijk afval beter te scheiden en restafval te verminderen. Hoe beter je afval scheidt, hoe minder je betaalt.

Klimaat en duurzaamheid

Regionale Energiestrategie Fryslân (RES-Fryslân)
In het eerste kwartaal van 2021 was het definitieve bod van de regio Fryslân gereed (RES Fryslân 1.0). Evenals de andere Friese overheden stemde u in met RES-Fryslân 1.0. Hierin geven de gezamenlijke overheden aan dat Fryslân tenminste 3 TWh duurzame elektriciteit op land wil produceren in 2030.
De landelijke afspraken voorzien in een twee jaarlijkse herijking van de Regionale Energie Strategieën. Er is in 2021 een start gemaakt met het opstellen van RES-Fryslân 2.0. Hierin wordt onder meer duidelijk op welke manier de in de RES 1.0 geformuleerde gezamenlijke doelstelling daadwerkelijk kan worden gerealiseerd. Het gaat ook over hoe partijen kunnen samenwerken aan deze belangrijke en complexe uitdaging. Het geeft zo verder inzicht in de kansen die er zijn en met welke oplossingen het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen kan worden gehaald.

Transitievisie Warmte OWO
Gemeenten hebben van het rijk de regie gekregen op het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Het is een opdracht uit het Nationaal Klimaatakkoord. Samen met Ooststellingwerf en Opsterland is hiervoor de eerste Transitievisie Warmte OWO opgesteld. Onder meer in een tweetal informatieve OWO raadsbijeenkomsten bent u meegenomen bij de totstandkoming van deze visie. Stakeholders, maatschappelijke organisaties en inwoners(collectieven) zijn betrokken bij de voorbereiding. Eind 2021 stelde u de visie vast. Ook informeerden wij u over onze intentie om in OWO verband ook te gaan werken aan een gezamenlijk uitvoeringsprogramma. 

Duurzame mobiliteit
Ook in 2021 stonden het verbeteren van bereikbaarheid en het verduurzamen van het vervoer centraal. Om het gebruik van elektrische personenauto’s te stimuleren moet het aantal publieke oplaadpunten ook in onze gemeente groeien. In samenwerking met de provincie Fryslân hebben de Friese gemeenten met succes uitvoering gegeven aan het aanbestedingstraject Laadinfra Fryslân. Ook wij hebben ons aangesloten bij de deze Friese samenwerking. 
Op uniforme wijze, vraaggericht en tegen geringe gemeentelijke kosten wordt door 17 gemeenten en de provincie Fryslân de komende jaren samen uitvoering gegeven aan het plaatsen van publieke oplaadpunten voor elektrisch rijden.

Regeling Reductie Energieverbruik (RRE)
De gemeente Weststellingwerf heeft een rijkssubsidie ontvangen in het kader van de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) om woningeigenaren te ondersteunen energie te besparen. In 2020 is gestart met de uitvoering. Eind 2021 is het volledige subsidiebedrag besteed. Woningeigenaren zijn ondersteund bij het besparen energie. Er is een start gemaakt met de inzet van vrijwillige energiecoaches. Er zijn praktische workshops gegeven. Circa 900 particuliere woningeigenaren hebben een financiële bijdrage ontvangen.

Communicatie en draagvlak
Op veel onderdelen is de gemeente aan zet om uitvoering te geven aan het Klimaatakkoord. Dat heeft ook in 2021 veel onderzoek, inzet en overleg met andere overheden en partijen gevraagd. Er is zoveel mogelijk met één duidelijke en herkenbare boodschap naar onze inwoners, ondernemers en anderen verder gewerkt aan het lokaal draagvlak.
In de tweede helft van 2021 is hiervoor ook een communicatieadviseur Klimaat & Duurzaamheid aangesteld. Er is een start gemaakt om te komen tot een meer planmatige en structurele communicatieaanpak. Vooruitlopend hierop zijn er in 2021 op diverse opgaven concrete communicatie-acties geweest. 

Gemeentelijk Energieloket
Het gemeentelijk energieloket is een verplichte gemeentelijke taak. Het huidige www.duurzaambouwloket.nl is hiervoor de basis. Het is niet gelukt om in 2021 het huidige Gemeentelijk Energieloket te evalueren en inzicht te krijgen waar wellicht verbeteringen mogelijk zijn. Doel is om hiertoe begin 2022 een eerste verkenning uit te voeren. Mogelijk leidt dat nog tot vervolgvoorstellen richting uw raad.

Het lijkt er op dat de digitale informatievoorziening op termijn vooral moet worden versterkt met de mogelijkheid van persoonlijk contact met inzet van technische en financiële expertise. In 2021 is het digitale loket met succes ingezet bij de uitvoering van de RRE-regeling (zoals hiervoor beschreven). Zo hebben we de eigen personele inzet voor de administratieve afhandeling van deze regeling beperkt kunnen houden.

Uitvoeringscapaciteit
In de Beleidsbrief Klimaat & Duurzaamheid lieten wij u weten dat uitvoering geven aan alle opgaven, die wij als gemeente hebben, alleen mogelijk is als er voldoende ambtelijke capaciteit beschikbaar is. Hierbij benoemden wij ook de door VNG gehanteerde norm voor sec de Energietransitie en het onderzoek van de Raad voor het Openbaar Bestuur naar het totaal aan uitvoeringslasten bij de decentrale overheden die voortkomen uit het in 2019 vastgestelde Nationale Klimaatakkoord. In 2021 heeft de structurele inzet van personeel benodigd voor de uitvoering van de taken die voortkomen uit het Nationale Klimaatakkoord en de beleidsbrief Klimaat & Duurzaamheid binnen de eigen organisatie verder nog geen vervolg gekregen.

Riolering
In 2021 is gestart met de uitvoering van het Gemeentelijk Rioleringsplan 2021-2025.
In 2021 is voor alle negen klimaatmaatregelen die in het GRP 2021-2025 genoemd zijn, een rijksbijdrage aangevraagd in het kader van de Impulsregeling klimaatadaptatie 2021-2027. Uiteindelijk heeft dat er in geresulteerd dat voor vijf van de negen klimaatmaatregelen een rijksbijdrage is verkregen.

Eikenprocessierups
Om de plaag te beheersen zijn dit jaar op plaatsen waar veel mensen komen/wonen ruim 4300 bomen preventief behandeld met een natuurlijk middel om overlast te voorkomen. De resultaten waren goed. Tevens zijn er ook dit jaar nog veel nesten opgeruimd om aan de zorgplicht te voldoen.

Gezondheidsbeleid
Het lokaal gezondheidsbeleid krijgt steeds meer aandacht omdat de ideeën over gezondheid en de bevordering daarvan zijn veranderd. Ten eerste heeft zich in de afgelopen jaren een andere definitie van gezondheid ontwikkeld en daarmee is ook de noodzaak van een integrale benadering en aanpak duidelijk geworden. Het gezondheidsbeleid van Weststellingwerf richt zich op dat deel van gezondheid waaraan het gemeentelijk beleid een positieve bijdrage kan leveren. Dit nieuwe gezondheidsbeleid 2022-2025 is opgesteld gedurende het jaar 2021 in nauwe samenwerking met interne en externe partijen, en begin 2022 door de gemeenteraad vastgesteld. 

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Uitvoering lokaal gezondheidsbeleid

Terug naar navigatie - Uitvoering lokaal gezondheidsbeleid

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren
Gemeente Nederland
Beleidsindicatoren vanuit het rijk Eenheid 2018 2019 2020 2021 2018 2019 2020 2021
Fijn huishoudelijk restafval Aantal kg per inwoner 244 240 147 - 172 163 - -
Hernieuwbare elektriciteit % 13,1% - - - 17,6% - - -
Een leeg vakje) betekent dat er geen cijfers bekend zijn voor die periode.
De meest actuele cijfers kunt u vinden op onderstaande website:
Bron: www.waarstaatjegemeente.nl - Bron geraadpleegd op 4 maart 2022

Hoeveel heeft het gekost?

Terug naar navigatie - Hoeveel heeft het gekost?
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2021 Actuele begroting 2021 Primitieve begroting 2021 Verschil begroot - werkelijk
Lasten 7.892 8.322 7.843 430
Baten 5.863 5.965 5.716 102
Saldo van lasten en baten -13.755 -14.287 -13.558 -532
Onttrekkingen 134 327 169 193
Stortingen 179 145 25 -34
Saldo mutatie reserves -44 182 144 227