Omschrijving (toelichting)

De wet Kinderopvang en kwaliteit peuteropvang wil dat er kwalitatief goede voorzieningen zijn voor verschillende vormen van kinderopvang. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de controle op kwaliteit. De Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) heeft van de gemeente de opdracht om inspecties uit te voeren. Voor deze toezichthoudende taak ontvangen gemeenten een budget. Door de coronamaatregelen was het niet mogelijk om alle inspecties op locatie uit te voeren. Een aantal inspecties is uitgevoerd op basis van documenten, beeldbellen en telefonische gesprekken. Alle locaties kinderopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang zijn geïnspecteerd. Conform wet- en regelgeving is bij 5% van de gastouders een inspectie uitgevoerd. Bij de inspecties zijn geen ingrijpende tekortkomingen geconstateerd en was handhaving niet noodzakelijk.

Peuteropvang en kinderopvang was in 2021 tijdens de lock-downperioden niet beschikbaar voor alle kinderen. Alleen voor kinderen van ouders met cruciale beroepen of kwetsbare kinderen. Ouders die niet in aanmerking kwamen voor opvang maar wel een contract hadden zijn financieel gecompenseerd. Ouders met een kinderopvangtoeslag kregen de compensatie van het Rijk. Ouders die gebruik maken van een gemeentelijke subsidieplaats ontvingen een compensatie van de gemeente.

Onderwijsachterstandenbeleid/Voorschoolse Educatie
Binnen de voorschoolse voorzieningen en groep 1 en 2 van het basisonderwijs worden speciale programma's aangeboden om kinderen met een onderwijsachterstand te helpen. Deze programma's
worden betaald vanuit het Onderwijsachterstandenbeleid (Oab) van het rijk.
• In 2021 was het aanbod VVE 16 uur per week.
•In 2021 waren er voldoende kindplaatsen (42) beschikbaar voor kinderen met een onderwijsachterstand. Er waren geen wachtlijsten.
•In 2021 zijn er 2 locaties peuteropvang gestart met het aanbod VVE. 

Preventieve Logopedie is een onderdeel van Onderwijs Achterstandenbeleid. Bij kinderen vindt de ontwikkeling van spraak en taal plaats in de leeftijd van 0 tot ongeveer 5 jaar. Een goede beheersing van
spraak en taal draagt bij aan een goede start in het basisonderwijs. De gemeente draagt zorg voor het vroegtijdig signaleren van achterstanden en stoornissen op het gebied van taal en spraak. Hiervoor is er
het aanbod voorschoolse educatie en/of logopedische hulp. Voor het beoordelen van de spraak- en taalontwikkeling van jonge kinderen is er preventieve logopedie.
In 2021 zijn 211 vijfjarigen gescreend door een logopedist (zonder behandelpraktijk). Hiervan zijn 36 kinderen behandeling doorverwezen naar een logopedist of audiologische centrum.
Bij de peutergroepen (kinderopvang en peuteropvang) wordt gezien de jonge leeftijd door middel van observatie de spraak- taalontwikkeling beoordeeld. In 2021 zijn 115 peuters gescreend. Hiervan zijn 16 voor behandeling doorverwezen naar een logopedist voor ondersteuning bij de spraak- taalontwikkeling. Ook zijn 4 peuters doorverwezen naar het aanbod VVE.