Omschrijving (toelichting)

De ontwikkeling van deze voorzieningen heeft ook een sterke relatie met het thema “herijken welzijnswerk”, verderop in dit jaarverslag.

De Sociale Basis is goed verankerd in de gebiedsteams. Met Wmo-zorgaanbieders zijn we in gesprek gegaan over het opzetten van voorliggende voorzieningen. Hieruit zijn de Dorpskamers opgezet. Over andere vormen van voorliggende voorzieningen zijn gesprekken nog niet afgerond. Ook met de huisartsen en wijkverpleegkundigen werken we steeds meer samen.

Verder is de Vlechtwerker-functie doorontwikkeld, waarbij de integrale benadering van een vraagstuk centraal staat. Daarmee werken we aan preventieve en collectieve oplossingen. Door in de teamoverleggen casuïstiek integraal te bespreken wordt vaker gebruik gemaakt van een collectieve voorziening. Een sociale kaart ter ondersteuning hiervan is in ontwikkeling en begin 2022 een feit. 

Het preventieve programma Home Start (gericht op gezinnen) is inmiddels via een begrotingssubsidie structureel gemaakt. Een lokale jeugdhulpaanbieder is een spelmiddag gestart waar kinderen met een kleine bijdrage aan deel kunnen nemen zonder indicatie. Vanuit het Gebiedsteam worden trainingen met verschillende onderwerpen georganiseerd zodat er een collectief aanbod is in plaats van een individueel (en daardoor duurder) traject. Opbouwwerkers organiseren en ondersteunen initiatieven met en vanuit de inwoners van de verschillende dorpen, zoals de buurtauto in Noordwolde en de buurthap waarbij inwoners gezamenlijk kunnen eten. Ook krijgen we de mantelzorgers in de gemeente steeds beter in beeld, jaarlijks ontvangen zij een waardering van de gemeente.

Bij de inkoop van de Wmo-maatwerkvoorzieningen is een uitgangspuntennotitie geschreven, waarin de focus ligt op de transformatie. Tijdens de fysieke overlegtafel en tijdens werkbezoeken wordt de voortgang hiervan met zorgaanbieders besproken.