Programma 6 | Sociaal domein

Taakvelden

Terug naar navigatie - Taakvelden
  • Samenkracht en burgerparticipatie
  • Toegang en eerstelijnsvoorziening
  • Inkomensregelingen
  • WSW en beschut werk
  • Arbeidsparticipatie
  • Maatwerkvoorzieningen (WMO)
  • Maatwerkdienstverlening 18+
  • Hulp bij het huishouden (WMO)
  • Begeleiding (WMO)
  • Dagbesteding (WMO)
  • Overige maatwerkarrangementen (WMO)
  • Maatwerkdienstverlening 18-
  • Jeugdhulp begeleiding
  • Jeugdhulp behandeling
  • Jeugdhulp dagbesteding
  • Jeugdhulp zonder verblijf overig
  • Pleegzorg
  • Gezinsgericht
  • Jeugdhulp met verblijf overig
  • Jeugdhulp behandeling GGZ zonderverblijf
  • Jeugdhulp crisis/LTA/GGZ-verblijf
  • Gesloten plaatsing
  • Geëscaleerde zorg 18+
  • Beschermd wonen (WMO)
  • Maatschappelijke- en vrouwenopvang (WMO)
  • Geëscaleerde zorg 18-
  • Jeugdbescherming
  • Jeugdreclassering

Beleidsnota's

Terug naar navigatie - Beleidsnota's

Actuele ontwikkelingen en gerealiseerd beleid

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen en gerealiseerd beleid

Energietoeslag
De energietoeslag 2023 is in november en december ambtshalve verstrekt aan inwoners die in 2022 de toeslag hebben ontvangen. Inwoners die de toeslag niet ambtshalve hebben ontvangen hebben vanaf 1 januari 2024 een aanvraag ingediend. Het aanvragen van de toeslag kan tot 1 juli 2024.

Intensiveren Armoedebeleid
Het armoedebeleid is geïntensiveerd met extra maatregelen om inwoners met een laag inkomen meer financiële armslag te geven en het bereik van de regelingen te vergroten. De extra middelen uit het collegeprogramma, voor de onderdelen armoede en schulden zijn ingezet voor de extra maatregelen. De middelen zijn gebruikt om het maatwerkbudget op te hogen en de individuele inkomenstoeslag te verhogen. 

Breed offensief
Het Breed Offensief is een brede agenda van de Rijksoverheid om de arbeidsmarktkansen voor mensen met een arbeidsbeperking te vergroten. In het kader van de wetswijziging van de Participatiewet en enkele andere wetten voor het uitvoeren van het Breed Offensief, dienen gemeenten de re-integratieverordening hierop aan te passen. Doel voor het wijzigen van de verordening is transparantie van voorzieningen te verhogen en instrumenten te harmoniseren. In oktober 2023 is hiervoor de Re-integratieverordening gemeente Weststellingwerf 2023 door de gemeenteraad vastgesteld. Een van de wijzigingen in de verordening is het verhogen van de uitstroompremie en de premie voor de participatieplaats. Dit is gerealiseerd vanuit de extra middelen uit het collegeprogramma.

Inkoop Onafhankelijke Cliëntondersteuning
In 2023 hebben wij Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO) aanbesteed. Dit heeft gemeente Weststellingwerf gedaan in samenwerking met Opsterland en Ooststellingwerf. Er zijn vijf partijen gecontracteerd. Dit geeft inwoners een ruime keuze om een passende OCO te kiezen. Een OCO-er kan onze inwoners op een laagdrempelige manier ondersteunen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het regel van een woonplek, zorg, geldzaken, opvoeding, dagbesteding of onderwijs. OCO-ers worden sociaal domein breed ingezet. Zij kennen het (zorg)aanbod in onze regio en weten de weg ernaartoe. Daarnaast luisteren ze naar de wensen van de inwoner en zien zij de mogelijkheden die iemand heeft. Bij behoefte kan een OCO-er ook meegaan naar gesprekken met bijvoorbeeld de gemeente of een zorgaanbieder.

Opvang Oekraïne
De oorlog in Oekraïne heeft in 2022 een vluchtelingenstroom in Europa op gang gebracht. In Nederland zijn de gemeenten samen met de Veiligheidsregio’s verantwoordelijk gemaakt voor het organiseren van opvang voor deze vluchtelingen. In Weststellingwerf zijn in 2023 meerdere gemeentelijke opvanglocaties geopend, zoals aan De Brogge in Wolvega en de Hoofdweg in Nijeholtpade. Kinderen uit Oekraïne gaan naar school en een groot deel van de ontheemden is aan het werk. 

Hersteloperatie toeslagenaffaire
Ook in 2023 hebben we uitvoering gegeven aan de brede ondersteuning van gedupeerden in de toeslagenaffaire. Tijdens gesprekken met betrokkenen hebben we gekeken wat nodig is om een nieuwe start te kunnen maken. Er is ondersteuning geboden op 5 gebieden: financiën, wonen, zorg, gezin en werk. Hiervoor hebben we in 2023 een aantal plannen van aanpak opgesteld en in uitvoering gebracht. Daarnaast zijn er diverse gesprekken gevoerd met inwoners die gedupeerd zijn en is samen bekeken aan welke ondersteuning behoefte is.

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Aan de slag met de Sociale Basis

Terug naar navigatie - Aan de slag met de Sociale Basis

Hebben we bereikt wat we wilden bereiken?

De vakgroep Sociale basis heeft de doelstellingen om de verbinding tussen inwoners te versterken en ervoor te zorgen dat iedereen kan meedoen aan de samenleving. Ingezet is op het stimuleren van gezamenlijke activiteiten en het vanuit de vraag van de inwoners faciliteren van initiatieven.
In 2023 is het Plan van Aanpak Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) 2023-2026 opgesteld. Dit plan is er op gericht te voorkomen dat inwoners professionele zorg nodig hebben. Dit kan door het versterken van een persoonlijk netwerk, het versterken van de verbindingen in de gemeenschap en door het verbeteren van de samenwerking tussen het zorgdomein en het sociaal domein. In het plan wordt een geïntegreerde aanpak van gezondheidsachterstanden als doel gesteld en is als centraal thema sport en beweging opgenomen (zie ook programma 7) . 

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Aan de slag met Inburgering

Terug naar navigatie - Aan de slag met Inburgering

Samen werken aan inburgering
Op 16 maart 2023 hebben we de OWO-markt 'Samen werken aan inburgering' georganiseerd. Hier zijn alle professionals die allen een rol spelen bij de inburgering binnen de OWO-gemeenten samengebracht. Doel was kennis delen, kennismaking en het netwerk rondom inburgering versterken. 

Community of Practice
In de regio werken we sinds 2023 samen in een zogeheten Community of Practice. Deze loopt door tot 1 april 2024 en heeft ten doel om te leren van elkaar, goede voorbeelden uit te wisselen, oplossingen voor vraagstukken te bedenken. Waar deze niet gevonden kunnen worden kan deze Community advies uitbrengen over wat er nodig is om het stelsel beter te laten functioneren. 

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Aan de slag met Participatie

Terug naar navigatie - Aan de slag met Participatie

Inkomensregelingen
Het aantal uitkeringsgerechtigden is bijna gelijk aan het aantal in 2022. 

Fryslân Werkt
Op 23 maart 2023, tijdens het arbeidsmarktevenement Krachttoer in Drachten, ondertekende de gemeente Weststellingwerf een samenwerkingsconvenant. Samen met andere netwerkpartners zoals de achttien Friese gemeenten en sociale werkbedrijven. Het convenant biedt overzicht in de organisatie van Fryslân Werkt, structuur en de gemaakte samenwerkingsafspraken in de arbeidsmarktregio Friesland. Daarnaast worden de rollen, doelen en bevoegdheden van centrumgemeente Leeuwarden extra toegelicht. Samen met alle partners streven we naar hetzelfde doel, namelijk om de participatie/deelname op de Friese arbeidsmarkt te verhogen.

Sociale werkvoorziening 
In 2023 heeft het college de intentie uitgesproken om de dienstverleningsovereenkomst met Caparis NV te verlengen voor een periode van vijf jaar per 1 januari 2025. In 2023 is een werkgroep, bestaande uit Caparis en gemeenten, gestart. Deze werkgroep houdt zich bezig met de planning en acties die nodig zijn om dit in 2024 ter besluitvorming voor te leggen binnen alle acht deelnemende gemeenten.

CAO akkoord Sociale werkvoorziening en Aan de slag 
Op vrijdag 10 november 2023 heeft de VNG een onderhandelingsresultaat bereikt met vakbonden CNV en FNV over het tussentijds openbreken van de cao’s Sociale Werkvoorziening en Aan de Slag en over het verlengen van de cao Aan de Slag met een jaar. Met dit resultaat is dan ook de langverwachte verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor beide doelgroepen gerealiseerd. Medewerkers die vallen onder beide cao’s krijgen onder andere een hogere reiskostenvergoeding. De afspraken zijn vervolgens voorgelegd aan gemeenten, deze ledenraadpleging liep van 15 november tot en met 11 december. Gemeenten steunen de afspraken die een kwetsbare groep inwoners compenseren voor de sterk gestegen kosten voor het levensonderhoud. Wel is door gemeenten aan de VNG wederom opgeroepen om bij het rijk te blijven aandringen op structurele financiële compensatie van de kosten, ook met terugwerkende kracht.

Europees Sociaal Fonds: Samen aan de slag
Het college is in 2023 een overeenkomst aangegaan met de centrumgemeente Leeuwarden voor het project ‘Samen aan de slag 2023’, waardoor we subsidie gaan ontvangen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor de uitvoering van het participatiebeleid. Samen met andere Friese gemeenten ontvangt Weststellingwerf al jaren subsidie uit het Europees Sociaal Fonds voor de uitvoering van ons participatiebeleid. De ESF-aanvraag ‘Samen aan de slag 2023’ voor de arbeidsmarktregio Friesland sluit aan bij het Koersdocument 2022-2025 van Fryslân Werkt. Wij zetten de ESF-subsidie in om meer kwetsbare werkzoekenden te kunnen begeleiden naar werk. Ondanks de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn er nog veel inwoners die niet deelnemen aan het arbeidsproces. Denk aan nieuwkomers en mensen met multi-problematiek. In ons participatiebeleid verbreden we daarom onze focus naar kwetsbare werkzoekenden en de match met de arbeidsmarkt.

Rekenkameronderzoek
In 2023 is door de Rekenkamercommissie het rapport naar aanleiding van het onderzoek naar de uitvoering van de Participatiewet opgeleverd. Op basis van de aanbevelingen heeft de gemeenteraad het college een opdracht gegeven. Op basis van deze opdracht en de ambitie vanuit het collegeprogramma is eind 2023 gestart met het ontwikkelen van een nieuwe beleidsplan voor arbeidsdeelname en participatie. Begin 2024 wordt dit beleidsplan opgeleverd. En wordt in gezamenlijkheid met de gemeenteraad de Monitor Sociaal Domein (stapsgewijs) aangepast.

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Bestemming Wolvega

Terug naar navigatie - Bestemming Wolvega

Bestemming Wolvega heeft als doel het sterken van sociale structuren en samenhang in Wolvega op een manier die recht doet aan de kracht van de lokale samenleving. Het initiatief leggen we daarmee bij inwoners van Wolvega en de onderlinge verbanden waarin ze actief zijn. Door de inzet op het versterken van sociale structuren beogen we dat Wolvega – meer dan in de huidige situatie – een levendig, inclusief en divers dorp wordt. Een dorpshuisfunctie kan hieraan bijdragen. Om dit te realiseren wordt samengewerkt met de centrumontwikkeling Wolvega. 
Bestemming Wolvega is onderdeel van programma 6, maar de uitgebreide toelichting hierop staat in paragraaf regiodeal.

Toegang Sociaal domein

Terug naar navigatie - Toegang Sociaal domein

Hebben we bereikt wat we wilden bereiken?

Inwoners konden op verschillende manieren contact opnemen met het gebiedsteam. Dit kon zowel telefonisch, per mail, schriftelijk of fysiek. De toegang in Wolvega is gedurende het jaar verplaatst van Griffioenpark 3 naar de Publiekshal. Deze toegang is op werkdagen van 9.00 - 13.00 bereikbaar. In Noordwolde is het gebiedsteam sinds september op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend bereikbaar op Mandehof 15.

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Aan de slag met aanpak armoede en schulden

Terug naar navigatie - Aan de slag met aanpak armoede en schulden

Hebben we bereikt wat we wilden bereiken?
Door de inzet van extra maatregelen kunnen meer inwoners een beroep doen op de regelingen. Ook hebben we ingezet op het bekend maken van de regelingen bij de doelgroep. We zijn gestart met inzet van De VoorzieningenWijzer zodat inwoners kunnen bekijken op welke regelingen ze recht hebben. Ook bieden we tijdens een adviesgesprek hulp om samen met de inwoner te bekijken waar er recht op is.

Door vroegtijdig hulp te bieden lopen schulden van inwoners minder ver op. Inwoners met schulden hebben we geholpen met het vinden van een oplossing voor hun schuld.

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Aan de slag met jeugdhulp

Terug naar navigatie - Aan de slag met jeugdhulp

Hebben we bereikt wat we wilden bereiken?

In 2023 hebben we zowel preventief als met behulp van voorzieningen ingezet op ondersteuning van kinderen en jongeren. Dit hebben we samen met ketenpartners gedaan. 

In 2023 ontvingen er ongeveer 450 jongeren per maand specialistische jeugdhulp.

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Aan de slag met Wmo

Terug naar navigatie - Aan de slag met Wmo

In 2023 hebben we met verschillende ontwikkelingen te maken gehad in het zorglandschap en op de arbeidsmarkt. Samen met aanbieders hebben wij ons ingezet om desondanks de juiste ondersteuning op de juiste plek te bieden. We hebben maatwerk geleverd en zetten waar mogelijk het sociale netwerk en het voorliggende veld in. Om deze inzet te ondersteunen en te versterken hebben in het kader van het Gezond en Actief Leven Akkoord een plan van aanpak voor de jaren 2023 -2026 opgesteld. Dit plan richt zich met name op preventie en samenwerking met de 1e lijns zorgprofessionals, als huisartsen, thuiszorg en fysiotherapeuten.

We hebben in 2023 te maken gehad met krapte op de arbeidsmarkt en dit was direct voelbaar bij de al overspannen vraag naar huishoudelijke hulp. In samenwerking met aanbieders werd gekeken naar een aantal oplossingen. Een van deze oplossingen was een informatiefolder voor inwoners over de verwachtingen en mogelijkheden rondom huishoudelijke hulp. 

Alle Friese gemeenten hebben gezamenlijk het Regioplan Beschermd Wonen vastgesteld. Dit plan richt zich op het langer in eigen omgeving laten wonen van mensen met psychische of psychosociale problematiek. De decentralisatie is uitgesteld tot 1 januari 2025.

In december 2023 is de Woonzorgvisie in samenhang met de Woonvisie vastgesteld (zie ook programma 8). Hierin is beschreven dat de komende jaren ingezet gaat worden op het nieuwbouwen van levensloopbestendige woningen en het aanpassen van de bestaande woningen. Tevens is besloten om provinciaal een urgentieverordening op te stellen, waarin bepaald wordt welke doelgroepen voorrang krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning en de wijze waarop dit uitgevoerd gaat worden. Hierin wordt samengewerkt met zorginstanties en woningbouwcorporaties. 

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Versterken ketensamenwerking ouderen

Terug naar navigatie - Versterken ketensamenwerking ouderen

Hebben we bereikt wat we wilden bereiken?

In het kader van de samenwerking tussen het zorgdomein (ziekenhuis, huisarts en thuiszorgorganisaties) en het sociaal domein is Regioplan Heerenveen opgezet. In deze samenwerking is een programma met meerdere projecten vastgesteld. De projecten Wijkgericht werken en Welzijn op Recept zijn in onze gemeente uitgerold en worden beleidsmatig ondersteund door medewerkers van Ros Friesland en Dokterszorg.

We zien dat er verschillende financieringsstromen en werkwijzen zijn in de ketensamenwerking. Dit is een aandachtspunt om tot gezamenlijke oplossingen te komen. 

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Bestemming Noordwolde

Terug naar navigatie - Bestemming Noordwolde

Wat willen we bereiken?
Bestemming Noordwolde is onderdeel van het provinciale project Aandachtsgebieden Stellingwerven. Tot en met 2023 werkten we samen met inwoners, professionals, organisaties en de provincie om te komen tot een stijging van het gemiddelde inkomen, een stijging van de participatie en betrokkenheid van inwoners en een daling van de werkloosheid. Fase 6 is de laatste fase van het project Bestemming Noordwolde en is in 2021 gestart.

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Toelichting - Wat mag het kosten

Terug naar navigatie - Toelichting - Wat mag het kosten

De toelichting op deze cijfers staat bij het onderdeel jaarrekening, overzicht van baten en lasten, programma 6.

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2023 Actuele begroting 2023 Primitieve begroting 2023 Verschil begroot - werkelijk
Lasten 38.505 40.697 34.033 2.192
Baten 12.278 12.185 7.987 -93
Saldo van lasten en baten 26.227 28.512 26.045 2.285
Onttrekkingen 98 164 25 66