Programma 8 | Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Stedelijke Vernieuwing

Beleidsnota's

Terug naar navigatie - Beleidsnota's

  • Woonvisie gemeente Weststellingwerf 2023
  • Bestemmingsplannen voor de dorpen
  • Vastgestelde nota’s van uitgangspunten in het kader van nieuw bestemmingsplan buitengebied (2010 en 2011)
  • Handleiding schaalvergroting agrarische sector 2011
  • 2017 Evenementenbeleid
  • Beheersverordening agrarische percelen bestemmingsplan buitengebied (1 juli 2013)
  • Streekagenda Zuidoost (juni 2013) + jaarplan 2017
  • Bestemmingsplan Buitengebied 2014
  • Bestemmingsplan Buitengebied 2016 (versie VA03) aangepast naar aanleiding van uitspraak Raad van State
  • Bestemmingsplan Buitengebied intensieve veehouderij 
  • Huisvestingswet 2014
  • Omgevingsvisie Weststellingwerf juni 2019 
  • Notitie strategisch omgaan met gemeentelijk vastgoed
  • Plan van aanpak Verduurzamen gemeentelijke vastgoedportefeuille 2020
  • Collegeprogramma 2018-2022
  • Facetbestemmingsplan kernen Weststellingwerf (2012)
  • Facetbestemmingsplan Geitenhouderijen (2022)
  • Facetbestemmingsplan kleine windturbines Weststellingwerf (2022)
  • Beleidsnotitie kleinschalige recreatie (2022)
  • Bestemmingsplan Lindewijk Deelgebied 2 (2021)

Actuele ontwikkelingen en gerealiseerd beleid

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen en gerealiseerd beleid

Lindewijk
In aansluiting op het landelijk beleid en de vastgestelde gemeentelijke woonvisie wordt het toevoegen van betaalbare woningen in de Lindewijk uitgewerkt. De grondexploitatie is daarom programmatisch met 28 woningen toegenomen ten opzichte van 2022. Deze toename is ingepland in de vlekken 1, en 33 tot en met 35. Verder worden mogelijke subsidies onderzocht. In september2023 is een Sbi-subsidie (Start bouwimpuls) aangevraagd bij het ministerie van BZK, deze is helaas afgewezen. Aansluitend is een Wbi-subsidie (Woningbouw impuls) aanvraag voorbereid in het najaar van 2023. Deze subsidieaanvraag is begin 2024 ingediend bij het ministerie van BZK.

In Lindewijk deelgebied 1 zijn geen kavels meer beschikbaar. De omgevingsvergunning ten behoeve van de bouw van 27 appartementen aan het Tijgerblauwtje is in april 2023 verleend. De ingediende bezwaren zijn vervolgens in september 2023 afgehandeld door de bezwarencommissie. Momenteel loopt de beroepsprocedure, waardoor er nog niet kan worden gestart met de bouw.

Lindewijk deelgebied 2 is inmiddels vol in ontwikkeling. De eerste particuliere woningen aan de IJsvogelvlinder zijn opgeleverd en met de projectmatige kavels is een start gemaakt op ontwikkelkavel 1a, waar inmiddels twee projectmatige kavels onder optie zijn bij een ontwikkelaar. Hier komen uiteindelijk 32 voornamelijk betaalbare woningen. Zie verder onder paragraaf Grondbeleid.

In 2023 is de besluitvorming ten behoeve van de aanbesteding van het geluidsscherm tussen de Lindewijk en het spoor voorbereid. Begin 2024 is hiertoe de uniforme openbare aanbesteding gestart. 

Woonvisie/woonzorgvisie
Eind 2023 zijn zowel de woonvisie als de woonzorgvisie vastgesteld. Deze documenten geven richting aan Bouwen en Wonen in Weststellingwerf en zijn leidraad voor o.a. het maken van de prestatieafspraken met de corporaties en de huurdersvertegenwoordiging. In de visiedocumenten is rekening gehouden met de landelijke ontwikkelingen en -plannen voor wonen. Daarnaast biedt deze woonzorgvisie input voor de regionale woonzorgvisie die wordt opgesteld in de eerste helft van 2024. In de eerste helft van 2024 wordt de uitvoeringsagenda concreet gemaakt. 

Toolkit woningbouwinitiatieven van dorpen
Op 12 december 2023 is de toolkit voor woningbouwinitiatieven van dorpen vastgesteld. De toolkit is samen met de Vereniging Kleine Dorpen (VKD) opgesteld en is gebaseerd op de vragen en behoeften van dorpen. In april 2023 zijn deze behoeften geïnventariseerd en samen met de VKD uitgewerkt in de toolkit. De toolkit is ook aan de gemeenteraad gepresenteerd in een werkvergadering.

Bestemmingsplan Pieterslaan 85a Wolvega
In 2023 hebben gesprekken met de Woningstichting Weststellingwerf plaatsgevonden over het plangebied en de inrichting voor 18 sociale huurwoningen. Er is een ontwerpbestemmingsplan en –stedenbouwkundig plan opgesteld en deze plannen hebben tot 31 januari 2024 ter inzage gelegen. Ook heeft op 19 december 2023 een inloopbijeenkomst plaatsgevonden met de directe omwonenden bij het plangebied. Deze avond is positief verlopen en de reacties en zienswijzen worden meegenomen in het definitieve plan.

Bestemmingsplan Heerenveenseweg Wolvega
Op het perceel aan de Heerenveenseweg (tussen nr. 156 en 174) is in 2023 een woningbouwplan ontwikkeld voor 15 sociale huurwoningen. Op dit moment staan er nog chalets op het perceel voor tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het woningbouwplan is ontwikkeld in samenwerking met WoonFriesland. Op 27 november 2023 heeft er een participatieavond plaats gevonden voor de omwonenden. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 21 december 2023 tot en met 1 februari 2024 ter inzage gelegen. 

Bestemmingsplan Dwarsvaartweg 6 Noordwolde
Betreft een nieuwbouwplan voor 35 woningen op het voormalige sportcentrum aan de Dwarsvaartweg 6 in Noordwolde. Het plan voorziet in het realiseren van 12 rijwoningen in het betaalbare segment, 18 twee-onder-een-kap woningen en 5 vrijstaande woningen. In 2023 heeft de projectontwikkelaar samen met de gemeente de plannen afgestemd en er is een anterieure overeenkomst afgesloten. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 28 november 2023 tot 9 januari 2024 ter inzage gelegen. Het plan is in de Regionale Woondeals – Zuidoost opgenomen voor de gemeente Weststellingwerf.

Woningbouw kleine dorpen
Het bestemmingsplan De Hoeve - Oude Jokweg en Hoeveweg is op 16 oktober 2023 vastgesteld door de gemeenteraad. Met het bestemmingsplan wordt de realisatie van een zestal woningen op een perceel van 0,5 hectare midden in het dorp De Hoeve mogelijk gemaakt. Het betreft een plan van Stichting Wonen in de De Hoeve.

In het dorp Boijl is in 2023 een woningbouwplan ontwikkeld voor de bouw van 12 duurzame woningen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan van Boijl. Het initiatief is opgestart door het dorp zelf en de woningen worden ook gebouwd voor de behoefte van het eigen dorp. Het ontwerpwijzigingsplan heeft van 19 december 2023 tot 30 januari 2024 ter inzage gelegen. 

Huisvesten statushouders
In 2023 zijn de voorbereidingen getroffen voor het realiseren van tijdelijke woonruimte voor statushouders aan de Hoofdweg in Wolvega. In 2024 worden deze tijdelijke woningen in gebruik genomen. Met woningcorporaties zijn verdere afspraken gemaakt over het realiseren van de taakstelling voor het huisvesten van statushouders. 

Prestatieafspraken
In 2023 zijn de prestatieafspraken gemaakt voor 2024 met de corporaties en De Bewonersraad. De afspraken zijn gemaakt op vier thema's namelijk: Betaalbaarheid en beschikbaarheid, Kwaliteit – bestaande voorraad en nieuwbouw, Wonen, welzijn & zorg en als laatste Leefbaarheid.

Wet goed verhuurderschap
deze wet is in werking getreden per 1-7-2023. Eén van de vereisten van deze wet is het instellen van een gratis en laagdrempelig meldpunt waar huurders van particulier verhuurders en woningzoekenden die gebruik maken van een bemiddelaar/makelaar hun klachten kunnen melden daar waar het gaat om : discriminatie, intimidatie, te hoge bemiddelingskosten, een werk-huurovereenkomst, ontbreken van informatie over onderhoud e.d., te hoge servicekosten of het ontbreken van de huurovereenkomst. Wij bieden onze inwoners de mogelijkheid om digitaal, telefonisch of persoonlijk een melding te doen, eventueel anoniem. Houdt de verhuurder of bemiddelaar zich niet aan deze wet- en regelgeving dan heeft de gemeente een aantal instrumenten in handen om de naleving af te dwingen. Zoals een waarschuwing, een boete, bestuursdwang of in beheername.

In september 2024 gaan we de balans opmaken in OWO-verband. hoeveel meldingen hebben we gehad en wat was de aard van de meldingen. Dan besluiten we ook om het meldpunt in eigen huis te houden of mogelijk uit te besteden en te gaan samenwerken met een partij met meer kennis van de inhoud van huurrecht.

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Verduurzamen gemeentelijk vastgoed

Terug naar navigatie - Verduurzamen gemeentelijk vastgoed

Plan van aanpak verduurzamen gemeentelijke vastgoedportefeuille

Voor de verduurzaming van de vastgoedportefeuille is in 2020 een plan van aanpak opgesteld, waarin een kernportefeuille is geselecteerd.
In 2023 lag de focus op de verduurzaming van het gemeentehuis.

Gemeentehuis
Er is een ondergrondse warmte- en koudeopslag (WKO) gecreëerd in de bodem rondom het gemeentehuis. Een WKO is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem.

Het gemeentehuis is voorzien van nieuwe energiezuinige warmtepompen welke gekoppeld zijn op de nieuw gerealiseerde WKO in de bodem rondom het gemeentehuis. Deze warmtepompen zullen het gemeentehuis duurzaam gaan verwarmen en het gebruik van aardgas minimaliseren. In de basis kan het gehele gemeentehuis aardgasvrij worden verwarmd met deze nieuwe installatie. Bij een extreme koude periode bestaat de optie nog om het pand door middel van aardgas bij te verwarmen. Voordat het gemeentehuis geheel aardgasvrij wordt gemaakt, wordt onze restantbehoefte aardgas gemonitord. Zo kan later een geschikt duurzaam alternatief ingezet worden.

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Implementatie omgevingswet

Terug naar navigatie - Implementatie omgevingswet

Hebben we bereikt wat we wilden bereiken?

Na een paar maal uitstel viel in de loop van 2023 het besluit om de Omgevingswet op 1 januari 2024 in werking te laten treden, tegelijk met de Wet kwaliteitsborging bouw. De Omgevingswet bundelt wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Daarmee vormt de wet de basis voor de samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. Onze gemeente bereidde zich al enkele jaren voor op deze omvangrijke wetswijziging. In 2023 zijn deze inspanningen geïntensiveerd. Veelal gebeurde dit in OWO-verband. Per 1 januari 2024 konden onze gemeente en OWO-VTH handelen conform de wet en vragen van inwoners beantwoorden. 

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Toelichting wat mag het kosten

Terug naar navigatie - Toelichting wat mag het kosten

De toelichting op deze cijfers staat bij het onderdeel jaarrekening, overzicht van baten en lasten, programma 8.

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2023 Actuele begroting 2023 Primitieve begroting 2023 Verschil begroot - werkelijk
Lasten 3.199 4.718 4.963 1.519
Baten 1.840 2.658 2.658 818
Saldo van lasten en baten 1.359 2.059 2.304 701
Onttrekkingen 0 20 0 20