Grip op Wmo, voorliggende en indicatie vrije voorzieningen
De maatregelen van grip op Wmo zijn samengevoegd met en ingevoerd in de dagelijkse gang van zaken. Ze zijn daarmee onderdeel geworden van onze uitvoering. We hebben Powerful ageing, het programma dat zich richt op de fysieke veerkracht van ouderen, doorontwikkeld. Voor een aantal deelnemers resulteert dit in het uitstellen van de noodzaak om een voorziening op basis van de Wmo. 

De Dorpskamer in Wolvega is in oktober 2022 weer gestart. In 2023 is hier verder op ingezet om hier meer gebruik van te laten maken.

Wetswijziging inkomensafhankelijke eigen bijdrage
Afgelopen jaar is het wetsvoorstel voor inkomensafhankelijke eigen bijdrage bij hulp bij het huishouden ingetrokken. In plaats daarvan is een nieuw voorstel aangeboden om de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor alle Wmo maatwerkvoorzieningen per 2026 in te voeren. Wij hebben dit proces gevolgd en namen deel in consultatierondes. 

Normenkader begeleiding
Begin 2023 hebben wij het normenkader begeleiding voorgesteld en ingevoerd bij de uitvoering. Dit normenkader is, net als het kader voor hulp bij het huishouden, opgesteld door een extern onderzoeksbureau. Het normenkader begeleiding ondersteunt onze Vlechtwerkers bij het indiceren van de juiste begeleidingsvorm. Het geeft handvatten om tot de juiste duur, zwaarte en omvang van de begeleiding te komen. Daarnaast geeft het kader inzicht in het indicatieproces en duiding aan de keuzes die worden gemaakt. Daarmee zorgt het voor transparantie naar de inwoner en de zorgaanbieder. Het normenkader was en is gericht op maatwerk en de juiste zorg op de juiste plek. 

Herziening Wmo verordening & beleidsregels
In de zomer van 2023 zijn een aantal uitspraken gedaan door de Centrale Raad van Beroep die invloed hadden op onze verordening. Deze gingen bijvoorbeeld over pgb’s voor informele zorg en de landelijke stijging van de eigen bijdrage. Wij hebben naast deze wijzigingen de verordening ook op andere punten herzien. Zo zijn bijvoorbeeld ook de artikelen over kwaliteit van zorg aangescherpt. Hiermee hebben we ervoor gezorgd dat de verordening past bij onze gemeente en bij onze inwoners. In december heeft de gemeenteraad de vernieuwde verordening vastgesteld. 

Daarnaast is een start gemaakt met het herzien van de beleidsregels Wmo van gemeente Weststellingwerf. Dit werd gedaan in samenwerking met team beleid, de uitvoering en het Burgerplatform. Om zo tot een gedragen document te komen. 

Progressieve ziekten
De gemeente heeft gesprekken gevoerd met de hulpmiddelenleverancier over zorg voor mensen met progressieve ziekten. Wij hebben stappen gemaakt om de processen rondom zorg en ondersteuning voor mensen met progressieve ziekten te versnellen en te verduidelijken. Hierdoor kan in de toekomst beter ingespeeld worden op de zorg- en ondersteuningsbehoeften van deze inwoners. De exacte afspraken worden nog opgesteld.

Nieuw model om Wmo tarieven te berekenen
De OWO-gemeenten hebben in 2023 een nieuw rekenmodel gebruikt om de Wmo tarieven voor 2024 te berekenen. Wij maken nu gebruik van de VNG rekentool. Dit is een tool die landelijk door meer gemeenten worden gebruikt. Hierdoor laten wij op een transparante manier zien hoe wij tot de tariefberekeningen komen. Om aan te sluiten bij onze gemeente, regio en zorglandschap hebben wij de samenwerking met onze zorgaanbieders opgezocht. Samen hebben wij de rekentool toegespitst op onze gemeenten om zo tot reële prijzen te komen.