Ondersteunen en bereiken doelgroep

We hebben ingezet op het vergroten van de bekendheid en het bereik van de regelingen, zoals de bijzondere bijstand, individuele inkomenstoeslag, collectieve zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen, het Volwassenenfonds, Stichting Leergeld, kwijtschelding gemeentelijke belastingen en de uitgiftepunten voor menstruatieproducten. Hiervoor is een nieuwe gids, de Geldwijzer, gemaakt. In de Geldwijzer staan alle gemeentelijke regelingen overzichtelijk weergegeven. De gids is op verschillende plekken af te halen door inwoners. Ook wordt de gids door het gebiedsteam verspreid onder inwoners. De gids wordt begin 2024 ook via onze website beschikbaar.
Eind november 2023 zijn we gestart met De VoorzieningenWijzer. Inwoners kunnen op de website www.datgeldtvoormij.nl bekijken op welke voorzieningen ze recht hebben. De gemeentelijke regelingen staan beschreven en er kan bekeken worden welke zorgverzekering en energieleverancier het beste past. Met inwoners die hier hulp bij kunnen gebruiken worden gratis adviesgesprekken gevoerd. De adviesgesprekken worden door het gebiedsteam, vrijwilligers van het spreekuur voor statushouders, de Papierwinkel en Humanitas gevoerd. Er zijn in de eerste maand bijna 20 adviesgesprekken gevoerd en 100 checks gedaan via de website.
In november 2023 is de eerste Bespaarmarkt gehouden. Naast bespaartips en slimme tips om groener te leven konden inwoners informatie krijgen over de regelingen. De Geldwijzer is aan inwoners uitgedeeld en er is informatie gegeven over De VoorzieningenWijzer. Met inwoners zijn er adviesgesprekken gevoerd over de regelingen waar ze recht op hebben en er is een check gedaan welke zorgverzekering het beste bij inwoners past.
Voor hulp bij een aanvraag hebben inwoners de Papierwinkel bezocht. De spreekuren zijn wekelijks goed bezocht.
Er zijn in 2023 tien uitgiftepunten voor menstruatieproducten ingericht. De punten zijn goed toegankelijk voor meisjes en vrouwen uit onze gemeente. Iedereen die dit nodig heeft kan hier gratis producten pakken. Het verwachte aantal producten is door de punten besteld. Het gaat om 3500 producten.
Waar dat nodig was is ons maatwerkbudget ingezet om inwoners in nood verder te helpen. Vanuit het gebiedsteam is hulp geboden voor de hulpvraag van een inwoner en vanuit het maatwerkbudget is een vergoeding verstrekt.
De inkomensgrens van Stichting Leergeld en het Volwassenenfonds is opgehoogd van 110% naar 120%. Veel kinderen konden door een vergoeding mee doen met sport, cultuur of andere activiteiten. Ook zijn er kledingbonnen verstrekt en krijgen kinderen die hun B of C zwemdiploma hebben gehaald een 10-badenkaart om de zwemvaardigheden te blijven oefenen. Aan 341 kinderen zijn in totaal 1374 verstrekkingen gedaan.
Het bereik van het Volwassenenfonds is verder toegenomen. 124 inwoners hebben aan sport en cultuur deelgenomen door de bijdrage van het Volwassenenfonds.
In samenwerking met het team Duurzaamheid is een witgoedwissel gestart. Inwoners die van de actie gebruik hebben gemaakt zijn bezocht door een energiecoach en hebben een energiezuiniger apparaat ontvangen. Hierdoor zijn de energiekosten lager geworden.
Als compensatie voor de hoge energiekosten hebben inwoners de energietoeslag ontvangen. Aan 1183 huishoudens is de energietoeslag ambtshalve (automatisch zonder aanvraag) verstrekt. Inwoners die de energietoeslag niet ambtshalve hebben ontvangen, kunnen vanaf 1 januari 2024 de energietoeslag aanvragen.