Mantelzorg: Er is een voorstelling georganiseerd op de Dag voor de mantelzorgers. Mantelzorgers kunnen daarnaast gratis of tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van bepaalde voorzieningen. Er worden samen met zorgaanbieders mantelzorgcafés op verschillende locaties gehouden. Er wordt twee keer per jaar een nieuwsbrief uitgegeven. 

Vrijwilligerspunt: Er is een merkbare stijging van het gebruik van de website (vrijwilligerspuntweststellingwerf.nl) Dit gaat om zowel organisaties die vacatures plaatsen, als inwoners die naar vrijwilligerswerk zoeken. Ook organisaties in de nabije omtrek van Weststellingwerf plaatsen een vacature op onze website. We hebben nieuwsbrieven uitgegeven voor zowel organisaties als vrijwilligers. De samenwerking met vlechtwerkers, consulenten participatie en de welzijnscoach leidt vaak tot matches van vraag en aanbod. In totaal zijn er 93 matches geweest. 

Jongerenwerk: Borging Talentenplek Noordwolde, MDT plek in Wolvega gerealiseerd. Ambulant jongerenwerk en jeugdhonken voortzetten. Ook zijn er verschillende workshops en activiteiten aangeboden. Jongerenwerk is te vinden op basisonderwijs, voortgezet onderwijs, sportverenigingen en To-B. Ook werken ze samen met vrijwilligersorganisaties zoals bijvoorbeeld Pure.

MDT Wolvega is in mei 2023 gestart bij FC Wolvega. Binnen MDT Wolvega en de Talentenplek Noordwolde zijn inmiddels 51 jongeren hun eigen route begonnen waarbij het ontwikkelen van talenten en deze inzetten voor anderen een belangrijk onderdeel is naast het opbouwen van sociale contacten.

To-B: Er zijn voor de locatie van het jongerenwerk in Noordwolde, TO-B, een aantal plannen ontwikkeld en uitgevoerd. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe keuken geplaatst zodat het aanbod van activiteiten zoals koken en bakken, vaker en beter aangeboden kunnen worden. 

Mobiele Ontmoetingsplek: in 2023 is er onderzoek gedaan naar ontmoetingsplekken voor jongeren in de gemeente. Noordwolde heeft natuurlijk To-B. Wolvega heeft echter geen locatie gebonden jongerenwerk. Er is uit het onderzoek gebleken dat er wel behoefte is aan een plek. Niet zozeer op een vaste locatie. Er is besloten om twee mobiele units aan te schaffen, die eventueel gekoppeld kunnen worden tot één grotere. Deze mobiele units worden dan in overleg met de jongeren geplaatst in een wijk voor een aantal weken. De jongeren maken afspraken met buurtbewoners over het gebruik en over het netjes houden van de unit en de omgeving van de unit. De units worden in 2024 aangeschaft.

Zuiderpark: in 2023 is er veel overlast geweest van een groep jongeren in het Zuiderpark. De gemeente heeft werkzaamheden uitgevoerd waardoor het park beter te gebruiken is voor verschillende doelgroepen. De picknickbank is weggehaald. De jongeren zijn in gesprek met opbouwwerkers en jongerenwerkers om te kijken hoe zij, samen met de buurtbewoners, goede afspraken kunnen maken over het gebruik van het Zuiderpark. De gemeente zal begin 2024 een terugkoppeling geven aan de buurtbewoners. 

Ouderen: Vanuit Bestemming Wolvega, tweede fase, is er een start gemaakt met de dialoogtafel. Deze dialoogtafel heeft als thema Vitaal ouder worden in Wolvega. Aan de dialoogtafel zitten formele partijen,- zoals gemeente, zorgpartijen, bibliotheek en informele partijen zoals Kerken, Onafhankelijke seniorenvereniging Wolvega, Griffioenbus en met elkaar om tafel. Samen verkennen ze de problemen en samen denken ze na over oplossingen. Bij oplossingen heeft iedereen op basis van gelijkwaardigheid inbreng op kennis, kunde en rol.
De Onafhankelijke Seniorenvereniging Wolvega heeft subsidie gekregen om hun tweejarig project “Ontmoetingen geven het leven kleur” uit te voeren. Onderdeel hiervan zijn de succesvolle Anschuftoafel en koffie-inloopochtenden. 

Welzijn op Recept: Eind 2022 is door het aanstellen van een welzijnscoach gestart met Welzijn op Recept. Doel van deze landelijke interventie is dat huisartsen mensen met psychosociale of psychische klachten (bijvoorbeeld eenzaamheid, somberheid, gevoelens van zinloosheid) doorverwijzen naar de welzijnscoach. Zij gaat met mensen in gesprek en helpt mensen om de juiste zorg te vinden en weer sociaal actiever te worden. In 2023 zijn er 66 doorverwijzingen geweest. Vanwege het succes is in juni 2023 het aantal uren van de welzijnscoach opgeschaald en kunnen nu alle huisartsenpraktijken, thuiszorgmedewerkers en vlechtwerkers doorverwijzen.