Veiligheidsregio Fryslân
In 2024 heeft besluitvorming plaatsgevonden om de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) in de gemeenschappelijke regeling te verwerken.
Gezondheid
Ontwikkelingen in 2024
Integraal Zorgakkoord: De GGD Fryslân is actief betrokken bij de uitvoering van de IZA-doelen en het regioplan. Dit heeft veel invloed op de capaciteit van de GGD. Ze nemen deel aan vergaderingen over onderwerpen zoals mentale gezondheid en samenwerking tussen zorg en sociaal domein. De GGD zorgt voor coördinatie, geeft advies en helpt bij het opstellen van het regioplan.
Samenwerking 3Noord: De samenwerking tussen de noordelijke GGD’en is het afgelopen jaar sterk verbeterd, vooral in de teams Forensische Geneeskunde, Infectieziektenbestrijding, Milieu en Gezondheid, Seksuele Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding. Deze samenwerking zorgt voor betere kwaliteit van dienstverlening, doordat teams kennis en expertise kunnen delen. Daarnaast wordt efficiënter gewerkt, wat leidt tot een betere inzet van middelen en budgetten. De samenwerking helpt ook om uitdagingen op de arbeidsmarkt aan te pakken, zoals het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel.
Bestuurlijke opdracht: GGD Fryslân en de Friese gemeenten werken in een dynamische omgeving en moeten efficiënt omgaan met hun middelen door financiële druk. De Bestuurscommissie Gezondheid gaf GGD Fryslân de opdracht om integrale keuzes te maken voor de toekomst. In november 2024 werd een vervolgopdracht vastgesteld, met focus op huisvesting en het al dan niet uitvoeren van bepaalde taken. De uitwerking hiervan komt in 2025.
Wat is er bereikt in 2024:
De GGD heeft opnieuw de wettelijke taken uitgevoerd die vallen onder de Wet publieke gezondheid. Zo heeft de GGD op het gebied van de jeugdgezondheidszorg het rijksvaccinatieprogramma uitgevoerd en voorlichting en advies gegeven rond de ontwikkeling en het welzijn van kinderen (van -9 tot 18 jaar). Daarbij is ingezet op het versterken van de veerkracht van ouders. Ook was er meer aandacht voor mentale gezondheid en verzuimpreventie in het voortgezet onderwijs. In 2024 was er een toename van soa's, zoals gonorroe en het gebruik en anticonceptie nam af, vooral onder jongeren. Daarom heeft de GGD een studentenspreekuur opgezet op NHL Stenden, samen met het team Reizigersvaccinaties.
Het programma "Nu Niet Zwanger" heeft vooruitgang geboekt. Het anticonceptiebudget werd met 11% overschreden door de grotere vraag.
Voor volwassenen heeft de GGD ingezet op stoppen met roken met het programma "Rookvrije Generatie Fryslân" en de wijkaanpak "In Gesprek Over Roken". Veel Friezen zijn begeleid naar stopprogramma's.
Op het gebied van ouderengezondheidszorg is er verder gewerkt aan de visie die in 2023 is vastgesteld. Er is een toolkit ontwikkeld en er wordt gewerkt met het programma Fitaal Wiis. Ook heeft de GGD bijgedragen aan de Woon-Zorg- en Welzijnsvisie in de Friese woondealregio's.
Verder zijn in 2024 de vierjaarlijkse gezondheidsmonitors uitgevoerd onder jongvolwassenen (16-25), volwassenen (18-64) en ouderen (65+). Ook is de Gezondheidsatlas gelanceerd, die inzicht geeft met behulp van dashboards, kaarten en grafieken. Om de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren en efficiënter te werken zijn de drie noordelijke GGD'en meer gaan samenwerken, met als werknaam 3Noord.
Samen met GGZ Friesland heeft de GGD een meerjarenplan opgesteld voor suïcidepreventie. Via social media werd er meer bekendheid gegeven aan initiatieven voor suïcidepreventie. Verder heeft de GGD gewerkt aan de versterking van infectieziektebestrijding en pandemische paraatheid.
Het beschermen en bevorderen van gezondheid heeft met de ingang van de Omgevingswet een integrale plek gekregen in besluiten over inrichting van de leefomgeving. De GGD heeft in 2024 haar beleidsadviesrol hierin versterkt.
Crisisbeheersing
In 2024 heeft de Veiligheidsregio Fryslân te maken gehad met verschillende typen crises, waarvan sommige grootschalig of langdurig. Een voorbeeld hiervan is de coördinatie van de vogelgriep uitbraak in de provincie.
Voor het borgen en professionaliseren van de crisisbeheersing hebben alle 25 Veiligheidsregio’s structureel extra BDUR-middelen (Brede Doel Uitkering Rampenbestrijding) ontvangen. Deze gelden zorgen voor het versterken van de afdeling crisisbeheersing en de crisisorganisatie in Fryslân.
De formatie van de afdeling crisisbeheersing is uitgebreid. De extra toegekende BDUR-middelen zijn ook bedoeld voor het versterken van de informatiepositie van Veiligheidsregio’s. In 2024 is verder gewerkt aan de inrichting van een 24/7 Veiligheidsinformatieknooppunt Fryslân (VIK Fryslân) en is het gelukt om een volledig vakbekwaamheidsprogramma uit te voeren. Op het gebied van planvorming zijn de nieuwe deelplannen Bevolkingszorg en Crisiscommunicatie vastgesteld, waarmee wordt beoogd de kwaliteit van de crisisorganisatie te verhogen.
Brandweer
De Brandweer Fryslân had in 2024 een vergelijkbaar druk jaar ten opzichte van 2023 wat betreft het aantal incidenten. Brandweer Fryslân wordt steeds vaker geconfronteerd met nieuwe vraagstukken vanwege de energietransitie. Het brengt andere, nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee waar de brandweer zich zo goed mogelijk op voorbereidt.
De urgentie van het thema natuurbrandbeheersing is in 2023 erkend, zowel landelijk als regionaal. In Friesland is in 2023 een convenant ‘Natuurbrandbeheersing Fryslân’ opgemaakt en ondertekend. In 2024 heeft de brandweer, samen met betrokken partijen, de afgesproken inspanningen uitgewerkt en uitgevoerd.
Werving en selectie van vrijwilligers en repressieve beroepsmedewerkers op regionaal niveau verliep voorspoedig in 2024 en in het licht van de arbeidsmarkt is dat erg positief te noemen. Tot slot was Brandweer Fryslân ook in 2024 wederom goed in staat om te voldoen aan de vraag naar advisering in het kader van brandveiligheid, evenementen en omgevingsveiligheid.
Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO)
De FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouiwing) is de Friese organisatie voor de uitvoering van de vergunningverlening, toezicht en handhaving en specialistische advies op het gebied van milieu en omgeving. Het aantal taken dat aan de FUMO wordt toebedeeld, wordt deels door de rijksoverheid bepaald (de basistaken) en is deels een bevoegdheid van de gemeente (de plustaken). Het jaar 2024 was het eerste jaar dat er onder de Omgevingwet werd gewerkt. We hebben gezien dat er nog veel zaken onder de oude systematiek (Wabo) afgehandeld moesten worden. Aan de hand van de ervaringen van afgelopen jaar wordt er continu geëvalueerd en zullen de processen waar nodig aangescherpt worden.
In 2024 heeft besluitvorming plaatsgevonden om de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) in de gemeenschappelijke regeling te verwerken.
Omrin
NV Afvalsturing Friesland, met handelsnaam Omrin, is de afvalverwerker van de gemeente Weststellingwerf. De aangesloten gemeenten hebben een leveringsplicht van huishoudelijk afval. Op Ecopark de Wierde staat een scheidings- en bewerkingsinstallatie waar ons huishoudelijk afval wordt verwerkt. Machines halen zoveel mogelijk herbruikbare afvaldeeltjes uit het huishoudelijk afval. Het doel is om in 2050 volledig circulair te zijn. Voor de komende jaren ligt de focus op het nog beter scheiden van restafval.
NV Fryslân Miljeu is de entiteit binnen Omrin die zich bezighoudt met de inzameling van afval afkomstig uit huishoudens en gaat ingaande 2025 de inzameling verzorgen in de gemeente Weststellingwerf. De raad heeft in januari 2024 ingestemd met de verwerving van aandelen in de NV Fryslân Miljeu. Deze aandelen hebben we in december 2024 daadwerkelijk verworven. Ingaande 2025 is NV Fryslân Miljeu daarmee ook een verbonden partij voor ons.
De Marrekrite
Voor de aanleg en het onderhoud van recreatieve voorzieningen in de provincie Fryslân is de Gemeenschappelijke Regeling ‘Recreatieschap Marrekrite’ ingesteld. De belangrijkste taak van ‘Recreatieschap Marrekrite’ is het onderhoud en beheer van meer dan 3.800 gratis aanlegplaatsen voor boten, en het wandel- en fietsknooppuntennetwerk.
Ook het aanleggen, aanpassen en uitbreiden van het fiets- en wandelknooppuntennetwerk is onderdeel van de werkzaamheden van ‘Recreatieschap Marrekrite’. Het gebruikelijke onderhoud van fiets- en wandelpaden blijft een taak van de provincie en de gemeenten.
In de regio Zuidoost Friesland wordt samengewerkt aan het ontwikkelen en verbeteren van specifieke routenetwerken, zoals ruiterroutes en ATB-routes. De expertise van 'Recreatieschap Marrekrite' op het gebied van landrecreatie wordt hierbij ingeschakeld.
‘Recreatieschap Marrekrite’ heeft er eind 2024 met het Routebureau Fryslân een extra taak bijgekregen. Het routebureau komt voort uit de opgave ‘Dagrecreatieve Netwerken’ als onderdeel van het beleidsprogramma Gastvrij Fryslân van de Provincie Fryslân. Deze opgave was erop gericht om het dagrecreatief aanbod in Fryslân goed vindbaar en beleefbaar te maken voor inwoners, toeristen, ondernemers en organisaties.
Verder wordt door onze gemeente samen met ‘Recreatieschap Marrekrite’ gewerkt aan de realisatie van drie TOP’s (Toeristische Overstappunten) in de gemeente. De realisatie één van deze TOP’s bevindt zich in de afrondende fase. De ontwikkeling van de andere twee TOP’s is inmiddels opgestart.
Welstandszorg Hûs en Hiem
De Gemeenten en Hûs en Hiem werken gezamenlijk aan een meer flexibele en klantgerichte werkwijze, zoals beoogd onder de Omgevingswet. Hiervoor is in 2024 een opdracht opgesteld voor de uitvoering van een onderzoek over de toekomstige borging omgevingskwaliteit Fryslân. Dit is een vervolg op het eerdere VFG traject. Dit onderzoek krijgt in 2025 een vervolg.
In 2024 zijn de nieuwe sneltoetscriteria vastgesteld door de drie gemeenteraden van de OWO-gemeenten. De nieuwe sneltoetscriteria zijn hierdoor een onderdeel van de huidige welstandsnota’s geworden. De oude sneltoetscriteria werden al lang niet meer gebruikt, omdat ze verouderd waren. In 2025 gaan we ook beginnen met het aanpassen van de rest van de welstandsnota van de gemeente Weststellingwerf. Om dit te kunnen financieren, is in 2024 budget toegekend. Eind 2024 vond het startoverleg plaats voor het aanpassen van de welstandsnota. In het eerste kwartaal van 2025 wordt hiervoor een plan van aanpak opgesteld.
In 2024 heeft besluitvorming plaatsgevonden om de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) in de gemeenschappelijke regeling te verwerken.
Gemeenschappelijke Regeling (GR) Sociale werkvoorziening Fryslân en Caparis NV
Voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) neemt de gemeente Weststellingwerf deel aan de GR Sociale werkvoorziening Fryslân. De GR is een samenwerkingsverband van de gemeenten Achtkarspelen, Heerenveen, Leeuwarden, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf. Als uitkomst van de herstructurering SW bedrijf in 2019 is de GR SW Fryslân omgevormd tot een bedrijfsvoeringsorganisatie. De GR heeft jaarlijks minimale kosten voor bijvoorbeeld het opstellen van de jaarrekening en de facilitering van de bestuursvergaderingen.
Met ingang van 2020 is door de gemeente een dienstverleningsovereenkomst met Caparis aangegaan voor de duur van vijf jaar (tot en met 2024). In het kader van deze overeenkomst organiseert Caparis passende werkzaamheden voor inwoners met een Wsw-indicatie. Caparis rapporteert per kwartaal aan de gemeente over de uitvoering van de overeenkomst. In 2024 hebben we besloten de dienstverleningsovereenkomst te verlengen tot en met 2029. Eind 2024 is het addendum op deze dienstverleningsovereenkomst door alle partijen ondertekend.
Stichting Comprix
Stichting Comprix is verantwoordelijk voor het openbaar basisonderwijs in de gemeenten Weststellingwerf, Ooststellingwerf en Opsterland. Zij bieden onderwijs aan ca. 4000 leerlingen verspreid over 35 scholen. Hieronder vallen ook twee scholen voor speciaal basisonderwijs en zes samenwerkings- of identiteitsrijke basisscholen. Stichting Comprix streeft naar toekomstbestendig onderwijs van hoge kwaliteit voor zoveel mogelijk kinderen in de landelijke regio Zuidoost Fryslân. Dit doen zij door algemeen toegankelijk, passend en thuisnabij onderwijs te bieden. Hiervoor werken zij jaarlijks aan de speerpunten die geformuleerd staan in het strategisch beleidsplan 2023-2026.
Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân U.A.
Weststellingwerf is lid van de Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân U.A. (OVEF). OVEF verzorgt het onderhoud en beheer van de openbare verlichting. Daarnaast ligt voor Weststellingwerf het contractmanagement en het onderhoud van het beheersysteem van de publieke laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen bij OVEF. Tenslotte heeft OVEF in 2024 het zelflevermodel voor energie opgericht. Hiermee is OVEF de energieleverancier geworden voor de gemeente Weststellingwerf en de overige Friese overheden, waarbij zoveel mogelijk lokaal opgewekte energie aan de leden en afnemers geleverd wordt.
Bank Nederlandse Gemeenten
De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) is een Nederlandse financiële instelling die zich richt op het verstrekken van krediet aan de publieke sector. De bank is eigendom van Nederlandse overheden, waaronder gemeenten, provincies en de staat. BNG Bank heeft als missie om bij te dragen aan een duurzamer Nederland door het financieren van projecten en activiteiten met een maatschappelijke impact.
In 2024 heeft BNG Bank verschillende belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt:
- Financiële resultaten: De bank heeft in het halfjaarbericht een stijging in de nettowinst en groei van de lening portefeuille gerapporteerd.
- Duurzaamheidsvooruitgang: BNG Bank heeft haar impactscore verder verbeterd en blijft werken aan het Klimaatplan Going Green om de CO2-uitstoot van haar kredietportefeuille en eigen organisatie te verminderen.
- BNG is door het Global Finance Magazine uitgeroepen tot de nummer 3 veiligste bank ter wereld.
Deze ontwikkelingen onderstrepen de voortdurende inzet van BNG Bank voor financiële stabiliteit en aandacht voor duurzaamheid.
Centrumregeling Sociaal Domein Friese Gemeenten (Uitvoeringsorganisatie Sociaal Domein Friesland) (SDF)
De Friese gemeenten streven naar maximale efficiëntie en effectiviteit in de uitvoering van de aan hen opgelegde wettelijke taken in het sociaal domein. Het algemene doel van SDF is specialistische zorg en ondersteuning leveren aan inwoners van alle Friese gemeenten. Alle 18 Friese gemeenten nemen deel aan deze GR. De inzet van SDF is opgebouwd uit een aantal onderdelen, waaraan de gemeenten naar verhouding bijdragen:
• dienstverlening voor derden (bedrijfsvoering: instandhouding SDF, Zorg voor Jeugd Friesland, Foar Fryske Bern)
• sociale integratie en achterstandsgroepen (maatschappelijke opvang en vrouwenopvang)
• maatschappelijke ondersteuning (beschermd wonen)
• zorg voor jeugd (regionale jeugdzorg)
De inhoudelijke ontwikkelingen zijn verwerkt in programma 6, sociaal domein. In 2024 heeft besluitvorming plaatsgevonden om de wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) in de centrumregeling te verwerken.