Programma 8 | Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Stedelijke Vernieuwing

Beleidsnota's

Terug naar navigatie - Beleidsnota's

2004 Welstandsnota Weststellingwerf
2011 Handleiding schaalvergroting agrarische sector
2012 Facetbestemmingsplan Kernen Weststellingwerf
2013 Beheersverordening agrarische percelen bestemmingsplan buitengebied 
2014 Bestemmingsplan Buitengebied
2014 Nadere regels Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor terrassen en uitstallingen (2014) 
2016 Bestemmingsplan Buitengebied (versie VA03) aangepast naar aanleiding van uitspraak Raad van State
2017 Uitvoeringsregels evenementen gemeente Weststellingwerf 2017
2017 Bestemmingsplan Buitengebied intensieve veehouderijen
2017 Notitie strategisch omgaan met gemeentelijk vastgoed
2019 Omgevingsvisie Weststellingwerf 
2020 Plan van aanpak Verduurzamen gemeentelijke vastgoedportefeuille
2021 Algemeen plaatselijke verordening Weststellingwerf 2021
2022 Facetbestemmingsplan Geitenhouderijen
2022 Facetbestemmingsplan kleine windturbines Weststellingwerf
2022 Beleidsnotitie kleinschalige recreatie
2023 Woonzorgvisie
2023 Woonvisie

Actuele ontwikkelingen en gerealiseerd beleid

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen en gerealiseerd beleid

Betaalbaar bouwen Lindewijk
De gemeente Weststellingwerf bouwt meer sociale huurwoningen en betaalbare koop- en huurwoningen in de Lindewijk. In 2024 is begonnen met de eerste woningen. Dit sluit aan bij het collegeprogramma 2022-2026 en de door de gemeenteraad  vastgestelde Woonvisie. De toename is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van € 1.070.000 van het Rijk uit de zogeheten Woningbouwimpuls-regeling (WBI). 

Omgevingsvisie
Wij hebben in onze gemeente sinds 2019 een Omgevingsvisie. In de raadsvergadering van 1 juli 2024 is een motie aangenomen waarin het college is gevraagd om te komen tot een breed gedragen nieuwe omgevingsvisie. Dit vanuit de constatering dat de huidige visie onvoldoende handvatten bevat voor actuele uitdagingen zoals op het gebied van wonen, landbouw, bodem, waterbeheer, klimaat en duurzaamheid. Conform deze motie heeft het college aan de raad een procesvoorstel gedaan om te komen tot deze nieuwe visie. Dit is vastgesteld in de raadsvergadering van 2 december 2024.

Welstandsnota
In 2024 zijn de nieuwe sneltoetscriteria vastgesteld door de gemeenteraad van Weststellingwerf. De wens voor nieuwe sneltoetscriteria komt voort uit de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De sneltoets-methode houdt in dat de vergunningverleners aan de hand van de sneltoetscriteria de meest voorkomende initiatieven zelf kunnen beoordelen. Mocht de vergunningverlener bij de beoordeling twijfel hebben, kan het initiatief alsnog worden voorgelegd aan de adviescommissie omgevingskwaliteit (voorheen welstandscommissie). De sneltoetscriteria maken na vaststelling  onderdeel uit van de regels ten aanzien van de omgevingskwaliteit (welstandsnota). Hiermee zijn ze onderdeel geworden van het tijdelijk omgevingsplan.

Woningbouw in de dorpen
Aan de hand van de toolkit kunnen dorpen zelf aan de slag met woningbouwplannen. Om de dorpen hierin ook financieel te ondersteunen is in 2024 een subsidie beschikbaar gesteld voor woningbouw in de dorpen. Met de subsidie kunnen de dorpen een projectplan opstellen waarna er een externe partij ingehuurd kan worden die het dorp begeleid in het proces om te komen tot een concreet initiatief. Een aantal dorpen hebben gebruik gemaakt van de subsidie en zijn aan de slag gegaan met een woningbouwplan in hun dorp. Onder andere de dorpen De Blesse, Nijeholtpade en Oldeholtpade zijn in 2024 begonnen met het uitwerken van een woningbouwplan. Hier wordt in 2025 een vervolg aangegeven. Daarnaast zijn er ook een aantal dorpen in 2024 begonnen met een woningbehoefte onderzoek. Verder is afgelopen jaar het bestemmingsplan voor het woningbouwplan in het dorp Boijl onherroepelijk geworden.

Dwarsvaartweg 6 Noordwolde
Betreft een nieuwbouwplan voor 35 woningen op het voormalig paardencentrum aan de Dwarsvaartweg 6 in Noordwolde. Het plan voorziet in het realiseren van 12 rijwoningen in het betaalbare segment, 10 levensloopbestendige woningen, 8 twee-onder-een-kap woningen en 5 vrijstaande woningen. Op 13 mei 2024 is het bestemmingsplan vastgesteld door de gemeenteraad en het plan is vervolgens op 9 september 2024 geheel onherroepelijk in werking getreden. Eind 2024 hebben de eerste overleggen plaatsgevonden tussen de projectontwikkelaar en de gemeente als voorbereiding op de uit te voeren bouwwerkzaamheden en het beheer van de openbare ruimte.

Regionale woonzorgvisie
In 2024 zijn we begonnen met het vormgeven van een regionale woonzorgvisie. Dit doen we in regionaal verband, samen met de gemeenten Heerenveen, Smallingerland, Ooststellingwerf en Opsterland. Naast de domeinen Wonen en Sociaal zijn ook de corporaties en regionale zorg- en welzijnspartijen betrokken bij de totstandkoming. De kosten voor inhuur van Compaenen voor de begeleiding van dit traject wordt verdeeld over de vijf gemeenten op basis van regie. 

De uitwerking van deze visie geven we vorm in de bijbehorende uitvoeringsagenda. We streven ernaar om de gezamenlijke visie op wonen welzijn en zorg vast te stellen in het eerste half jaar van 2025.

Wet regie op de volkshuisvesting en het volkshuisvestelijk programma
De invoering van de wet regie op de volkshuisvesting stond gepland voor 2024. Door vertraging staat dit nu op de politieke agenda voor 2025. Een aantal onderdelen van deze wet worden met de invoering verplicht. Een daarvan is het volkshuisvestelijk programma. 

Urgentie verordening
Een ander verplicht onderdeel van de wet versterking regie volkshuisvesting is de urgentie verordening. Met deze verordening geven we voorrang op een woning aan de doelgroepen zoals benoemd in de wet. De Urgentieverordening wordt provinciaal vormgegeven. In 2024 zijn we begonnen met de voorbereidingen. Er zijn diverse werkgroepen bezig geweest met onder andere de financiële kant maar ook de inrichting van het proces.

Huisvesten statushouders
In het voorjaar van 2024 is de tijdelijke woonruimte voor statushouders aan de Hoofdweg in Wolvega gerealiseerd. Sinds juni 2024 wordt deze noodhuisvesting bewoond.  Het beheer is in handen van CareX. 

In 2024 heeft de gemeente de taakstelling voor het huisvesten van statushouders behaald en is de achterstand uit voorgaande jaren teruggebracht. In 2024 is samen met WoonFriesland en Woningstichting Weststellingwerf gewerkt aan het terugbrengen van de achterstand. Hiervoor is onder andere samen met Woningstichting Weststellingwerf een woning geschikt gemaakt voor een groot gezin.

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Verduurzamen gemeentelijk vastgoed

Terug naar navigatie - Verduurzamen gemeentelijk vastgoed

Bij het beheren van ons gemeentelijk vastgoed maken wij duurzame keuzes. Dit is ook vastgelegd in het plan van aanpak verduurzamen gemeentelijke vastgoedportefeuille. In 2024 zijn duurzame onderhoudsprogramma's op gesteld. 

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Werken met de omgevingswet

Terug naar navigatie - Werken met de omgevingswet

Hebben we bereikt wat we wilden bereiken? 

Het jaar 2024 was het eerste jaar dat we hebben gewerkt met de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouw. De Omgevingswet bundelt wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Onze gemeente bereidde zich al enkele jaren voor op de invoering van de wetgeving. De overgang is dan ook soepel verlopen.  De komende jaren moet de wetgeving verder geïmplementeerd worden.

Hebben we gedaan wat we wilden doen?

Toelichting wat mag het kosten

Terug naar navigatie - Toelichting wat mag het kosten

De toelichting op deze cijfers staat bij het onderdeel jaarrekening, overzicht van baten en lasten, programma 8.

Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2024 Begroting 2024 Primitieve begroting 2024 Verschil begroot - werkelijk
Lasten 4.092 7.510 6.814 3.418
Baten -2.529 -4.836 -4.726 -2.307
Saldo van lasten en baten 1.563 2.674 2.088 1.111
Onttrekkingen -680 -1.163 0 -482
Stortingen 1.618 1.618 0 0
Saldo mutatie reserves 937 455 0 -482