Een actief communicatiebeleid
In 2024 hebben we de volgende communicatielijnen doorgezet:

  • De communicatie van Weststellingwerf heeft een goede kwaliteit en is doelgroepgericht. We gebruiken begrijpelijke taal en herkenbare middelen. Verder is onze informatie snel en gemakkelijk te vinden.
  • Een professionele inzet van online en offline communicatiemiddelen.
  • Een zichtbaar college en een helder proces voor het nemen van besluiten.
  • Een goede relatie met de pers.
  • Meedenken en meepraten voor medewerkers en inwoners leuker en gemakkelijker maken.
  • Het intranet helpt medewerkers om elkaar te vinden en samen te werken.

Een crossmediale inzet van communicatiemiddelen
Ook in 2024 hebben we steeds gekozen voor een crossmediale communicatieaanpak. Dit betekent dat we meerdere communicatiemiddelen inzetten en online en offline met elkaar combineren. De inzet van verschillende middelen zorgt voor een groter bereik. Daarnaast kunnen we de communicatie beter afstemmen op de doelgroep. We hebben vooral de volgende online en offline communicatiemiddelen ingezet: website, social media, Westwijzer (wekelijkse gemeentepagina in de huis-aan-huis Stellingwerf), persberichten, nieuwsbrieven, posters, folders en flyers, brieven en digitale ledborden in Wolvega. In 2024 hebben we ook veel gebruik gemaakt van betaalde advertenties op social media. Hiermee konden we nog gerichter de doelgroep aanspreken.

Projectcommunicatie
In 2024 zijn we voortvarend aan de slag gegaan met het project Diftar+. Het invoeren van een nieuw afvalinzamelsysteem vraagt goede, tijdige en uitgebreide communicatie. Ook het beter scheiden van het afval, om zo de hoeveelheid restafval te verminderen, is een belangrijk onderwerp in onze communicatie.

In de gemeente zijn 7 opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen gecreëerd en op een locatie noodhuisvesting voor statushouders gerealiseerd. Voor direct omwonenden heeft dit impact op hun leefomgeving. Maatwerk in de communicatie is van groot belang. Een heldere boodschap en een juiste timing is hierin cruciaal. Daarom maken we al in de inventarisatiefase voor elke locatie een communicatieplan. Hierdoor zorgen we dat inwoners, plaatselijke belangen, ondernemers en andere belanghebbenden zo goed mogelijk geïnformeerd en betrokken worden als het besluit genomen wordt die locatie in te zetten.

In 2024 hebben we ook uitgebreid ingezet op de communicatie rond het thema klimaat en duurzaamheid. Daarnaast lopen er een aantal grote projecten, waaronder de Centrumontwikkeling Wolvega en Noordwolde, waar communicatie een belangrijke rol heeft. Maar ook armoede, woningbouw, welzijn en veiligheid waren dit jaar belangrijke thema’s in onze communicatie. Zo hebben we dit jaar samen met de politie jachtseizoen georganiseerd voor de jongeren in onze gemeente en aandacht besteedt aan cyberveiligheid met het programma Hackshield.