Gebiedswethouders
Ook in 2024 hadden wij gebiedswethouders als bestuurlijk aanspreekpunt voor plaatselijke belangen. Zij schoven op verzoek aan bij bestuursvergaderingen en waren zij mogelijk aanwezig bij ledenvergaderingen en bijzondere activiteiten van deze dorpsorganisaties. Die aanwezigheid en zichtbaarheid werd gewaardeerd. 

Nieuwsbrief 
Via de 10 nieuwsbrieven, email en vele overleggen informeerde de dorpencoördinator de plaatselijke belangen over actuele ontwikkelingen en mogelijkheden van de gemeente. We konden daarmee ook regionale en provinciale subsidiemogelijkheden onder de aandacht brengen, zoals het Iepen Mienskipsfûns, de subsidieregeling Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed en Leader. Ook bijeenkomsten, cursussen en interessante initiatieven in de buurdorpen kregen regelmatig aandacht.

Verbindende rol dorpencoördinator 
Voor de honderden vragen en ideeën van de plaatselijke belangen, werkgroepen en commissies, hadden wij een duidelijk aanspreekpunt in de vorm van de dorpencoördinator. Niet alle vragen en ideeën lagen binnen de verantwoordelijkheid van de gemeente, vaak had de dorpencoördinator de rol als verbinder tussen initiatiefnemer en het netwerk van overheden, belangenorganisaties, fondsen of deskundige mede inwoners.

Inzet deskundigheid
Bij veel leefbaarheidsprojecten namen onze inwoners het voortouw. Onze medewerkers ondersteunden het daar waar mogelijk door op locatie af te spreken en deel te nemen aan avondvergaderingen. Digitaal overleg bleek minder populair; inwoners gaven de voorkeur aan persoonlijke gesprekken rond de bestuurstafel. Vaak konden wij hier aan tegemoet komen, wat zeer werd gewaardeerd.