NIX18:

  • In 2024 is er vanuit het programma NIX18 op het Linde College, een van de scholen in het voortgezet onderwijs in Weststellingwerf, het programma ‘Helder op School’ in combinatie met Theater Smoar gegeven.
  • Bureau Objectief heeft de actie NIXzonderID binnen de gemeente uitgevoerd. Dit is gebeurd met Mystery Shoppers die langs supermarkten, evenementen en horecagelegenheden gaan om te polsen of er gevraagd wordt naar een ID. Deze actie had als doel de ID-vraag op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Door positieve leerervaringen te creëren en feedback te geven in het proces helpen we de ID-vraag naar een hoger niveau te brengen. Aan de hand van de resultaten gaan we in gesprek met de betreffende locaties. Een aantal gesprekken zijn al gevoerd, de rest volgt in 2025. 
  • Het uitvoerplan van NIX18 is vastgesteld. NIX18 is zichtbaar bij activiteiten voor jongeren. De bar met ‘Happy Drinks’ (alcoholvrije cocktails met stellingvragen over alcohol) is hier een voorbeeld van.

    JOGG-aanpak:
  • In 2024 is het plan van aanpak JOGG- Weststellingwerf geschreven en het wordt in 2025 vastgesteld. De JOGG aanpak is integraal binnen het sociaal en fysiek domein ingezet.
  • Het convenant 'Gezonde sportevenementen' is ondertekend.  Hiermee stimuleren we organisatoren van sportevenementen om meer gezondere keuzes aan te bieden, maar ook om te zorgen dat sponsoring van het evenement gezond is. Organisatoren krijgen hier ondersteuning bij van een JOGG-TeamFit coach.  We zijn aanwezig geweest bij het schoolvoetbal en een schoolkorfbaltoernooi en grotere activiteiten van TeamFRL. Om te laten zien aan organisatoren hoe laagdrempelig je gezonde tussendoortjes en water aan kan bieden. Daarnaast hebben we deelnemers kennis meegegeven over gezondheid en laten ervaren dat gezond eten en drinken ook lekker kan zijn 
  • We zijn gestart met het opzetten van de pilot Gezondere Box. Hiermee kunnen we verenigingen laagdrempelig laten ervaren hoe ze een gezonder aanbod in de kantine kunnen neerzetten, aan een rookvrije sportomgeving kunnen werken en verantwoord alcoholbeleid kunnen opstellen. Hierbij worden ze ondersteund door een JOGG-TeamFit coach. 
  • De JOGG-aanpak wordt door jongerenwerkers en de buurtsportcoaches ingezet door het aanbieden van fruitwater en gezonde tussendoortjes op de georganiseerde evenementen.
  • Omdat we als gemeente het goede voorbeeld moeten en willen laten zien aan onze inwoners hebben we ingezet op de ondertekening van het convenant 'Gezonder voedingsaanbod in gemeentehuizen'. Medewerkers van de gemeente hebben dagelijks toegang tot een gezonde lunch, water en gratis fruit. Daarnaast maken we onze collega’s bewust van het belang van gezonde voeding en bewegen, juist tijdens een werkdag.
  • In 2024 zijn de ‘Beweeghummeltjes boxen’ aangeschaft. Hiermee kunnen pedagogisch medewerkers peuters een dagelijks beweegmoment aanbieden. Dit stimuleert de ontwikkeling van de peuters op motorisch, sociaal en cognitief niveau. Ook oefenen de peuters met kleuren, tellen en begrippen. Elke kinderopvang in Weststellingwerf ontvangt in 2025 de Beweeghummeltjes box en de daarbij behorende scholing.
  • Er is gestart met de interventie Trommel zonder Rommel. Alle materialen zijn aangeschaft. In maart 2025 starten consultatiebureaus met het uitdelen van de Trommel zonder Rommel. Alle kinderen die bij het consultatiebureau komen voor het 3,9 jaar consult krijgen een tasje met daarin een broodbakje, appelbakje, waterfles en een boekje met informatie over hoe je op een gezonde, makkelijke en budgetbewuste manier de broodtrommel van kinderen kan vullen als ze naar school gaan. Komend jaar betrekken we hier ook de scholen en lokale supermarkten bij.

    Ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KNGG) en Terugdringen overgewicht en obesitas bij volwassenen:
  • In 2024 zijn de ketenaanpakken Kind naar Gezonder Gewicht (KNGG) en Terugdringen overgewicht en obesitas bij volwassenen gestart. In november 2024 vond de kick-off plaats met alle samenwerkingspartijen.
  • De ketenaanpak KNGG is in 2024 actief gekoppeld aan het programma JOGG. 
  • In 2024 is door alle Friese gemeenten overeengekomen dat GGD Fryslân de centrale zorgverleners opleidt en beschikbaar stelt. De centrale zorgverlener is onderdeel van de ketenaanpak KNGG.

    Kansrijke Start:
  • In 2024 hebben wij een OWO-symposium Kansrijke Start georganiseerd. Hiermee is de lokale coalitie gestart en hebben wij o.a. professionals geïnspireerd om samen te werken aan de 1e 1000 dagen (-9m tot 2 jaar) van een kind.
  • De verloskundigenpraktijk werkt ook in 2024 met de verlengde intake aan de hand van de Alpha-NL lijst. Deze vragenlijst gaat langs alle leefgebieden van de zwangere. Als er hulpvragen zijn, kan de verloskundige op tijd extra ondersteuning aanbieden of doorverwijzen naar de GGD.
  • Wij zijn in 2024 aangesloten bij het programma Nu Niet Zwanger. Hiervoor zijn er twee aandachtsfunctionarissen aangemeld.
  • In het najaar van 2024 is de verloskundigenpraktijk, in samenwerking met de GGD en ISIS Kraamzorg, gestart met een zwangerschapscursus. Deze bieden wij gratis aan voor elke zwangere in onze gemeente.

    Ketenaanpak Valpreventie:
  • In 2024 is de ketenaanpak Valpreventie door middel van een kick-off met formele, informele en interne collega’s gestart. Door actief te communiceren met een wervingscampagne zijn inwoners met een leeftijd van 65+ uitgenodigd om deel te nemen aan de cursussen die worden aangeboden door de vier gecontracteerde fysiotherapeuten binnen de gemeente. In 2024 zijn er vier cursussen gestart waaraan in totaal veertig inwoners hebben deelgenomen.