Netwerk dorps- en wijkorganisaties vormt basis voor beleid

Belangrijke samenwerkingspartners
Ook in 2024 waren de Plaatselijke belangen (PB), wijkverenigingen en de Vereniging Kleine Dorpen Weststellingwerf belangrijke samenwerkingspartners. Zij vormden een waardevolle bron van informatie, hadden de voelsprieten uit in de eigen gemeenschap en voorzagen ons van gevraagd en ongevraagd advies. Dit samenspel en de rol van de PB daarin, hebben wij ondersteund met een werkbudget waarover zij zelf konden beslissen. Zo konden zij goede kleinschalige ideeën belonen zonder tussenkomst van de gemeente. In Slijkenburg werd een nieuw Plaatselijk Belang opgericht.
Vereniging Kleine Dorpen Weststellingwerf
De Vereniging Kleine Dorpen Weststellingwerf was erg actief. Op het thema woningbouw is de samenwerking voortgezet. Daarnaast was en is er nauw contact over de sociale impact van de aanwezigheid van de wolf in de dorpen. In het najaar is gesproken met diverse dorpsorganisaties over dit onderwerp. De informatie van die bijeenkomst en de contacten die daaruit voortkwamen, vormden belangrijke input voor onze actie met betrekking tot de wolf. We zagen dat de aandacht die wij voor dit aspect vroegen, aankwam en het thema steeds meer ging leven bij zowel de buurgemeenten als de provincie. Daarnaast feliciteerden wij de VKD met het 40-jarig jubileum en benadrukten wij de waardevolle samenwerking.
Communicatie binnen en met de dorpen
Het tijdig informeren en betrekken vaninwoners bij activiteiten in het dorp kwam ook in 2024 meerdere keren terug als uitdaging voor de plaatselijke belangen en andere lokale verenigingen. Dorpen oriënteerden zich op nieuwe digitale oplossingen hiervoor. De gemeente zag en ziet het belang van een herkenbaar en eenvoudig communicatiemiddel in de dorpen en heeft de ingebruikname van een dorpsapp gestimuleerd met behulp van een subsidie. Op de jubileumbijeenkomst van de VKD kondigden wij dit financiële duwtje in de rug aan.