Ondersteunen en bereiken doelgroep

Met behulp van communicatie, tijdens gesprekken door het gebiedsteam met inwoners en vanuit partijen die actief zijn rond het thema armoede zijn inwoners gewezen op de regelingen en voorzieningen die we bieden.
Meer inwoners hebben gebruik gemaakt van het Volwassenenfonds voor vergoedingen voor sport en cultuur. Inwoners gingen zwemmen, fitnessen, naar de bibliotheek met behulp van een lidmaatschap of namen deel aan andere sport of cultuuractiviteiten. Ook wisten veel gezinnen met kinderen Stichting Leergeld te vinden en konden kinderen net als hun leeftijdgenoten meedoen aan sport en culturele activiteiten en hebben ze schoolspullen of een passende fiets ontvangen. Daarnaast hebben de gezinnen kledingbonnen ontvangen. Waar dat mogelijk was zijn de voorzieningen verruimd, zo ontvingen kinderen ook zwemkaartjes als ze hun zwemdiploma hadden behaald.
De gids Geldwijzer is al 2.000 keer verstrekt aan inwoners en het netwerk van partijen die actief zijn in de gemeente. Ook inwoners weten De VoorzieningenWijzer (datgeldtvoormij.nl) al goed te vinden, 343 keer is de website voor onze gemeente bezocht. Inwoners hebben samen met een opgeleide adviseur van ons gebiedsteam, Humanitas Thuisadministratie, de Papierwinkel of het spreekuur voor statushouders bekeken van welke voorzieningen ze gebruik konden maken of welke zorgverzekering het beste bij hun past. Er zijn 77 adviesgesprekken gevoerd waarin De VoorzieningenWijzer is doorlopen.
Waar dat mogelijk was hebben we regelingen vereenvoudigd, zodat inwoners niet altijd meer een aanvraag hoeven in te dienen. Inwoners hoeven de individuele inkomenstoeslag niet meer elk jaar aan te vragen als ze een bijstandsuitkering ontvangen en de toeslag al eerder ontvangen hebben. Ook voor de bijzondere bijstand voor bewindvoeringskosten is in 2024 voorbereid dat deze per 2025 eenvoudiger aangevraagd kan worden. Inwoners met een vast inkomen kunnen deze vorm van bijzondere bijstand voor meerdere jaren ontvangen, zonder elk jaar opnieuw aan te hoeven vragen.
De punten voor menstruatieproducten (MUP) werden goed bezocht. We werkten samen met onder andere 't Buurthuus Noordwolde, de bibliotheek, Kledingbank De Stellingwerven, scholen en de GGD (consultatiesbureau's) zodat de punten laagdrempelig bezocht konden worden. Ook is in de Steense een nieuw uitgiftepunt ingericht. Het openen van meer nieuwe punten is in voorbereiding zodat op meer scholen en ook vanuit Buurtkastjes gratis producten meegenomen kunnen worden.