Terug
Pijler Energietransitie

- Vanuit het Friese Energie Tafel werken we met diverse stakeholders structureel samen aan een integrale aanpak op het gebied van duurzame energie, de warmtetransitie en de energie-infrastructuur.
- Op 10 december 2024 is de Friese Energievisie vastgesteld. Deze visie is door alle samenwerkende partijen opgesteld. Hierin is te lezen hoe we het Friese energiesysteem duurzaam willen gaan inrichten. Fryslân wil in 2050 de benodigde duurzame energie zelf produceren en binnen Fryslân gebruiken.
- In het najaar van 2024 is de regio analyse met de raad gedeeld. Deze geeft inzicht in vraag en aanbod van energie en wat dit betekent voor de benodigde energie-infrastructuur in Weststellingwerf en Ooststellingwerf. We weten hiermee welke ontwikkelingen er op ons afkomen; welke infrastructuur er nu is en welke aanpassingen er nodig zijn. De raad heeft met een amendement het college opdracht gegeven om de resultaten van de systeemstudie om te laten zetten in een kaderstellend adaptief programmaplan. Samen met bureau Berenschot wordt dit opgepakt. Tegelijkertijd heeft het voltallige college intensief overleg met Liander. Het is een strategisch en tactisch overleg, waarbij we zoveel mogelijk focussen op de lange termijn doelstellingen van de gemeente.
- Wij werken de door de raad vastgestelde warmtevisie (2021) uit in een OWO warmteprogramma. Hier hebben wij in 2024 een start mee gemaakt. Wij verwachten dat we deze begin 2026 te kunnen afronden en vaststellen. Beide documenten richten zich op het op termijn beëindigen van het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarmen.
- Het OWO Energiebureau light is gerealiseerd. Drie energieverkenners en 8 energiecoaches in Weststellingwerf helpen inwoners bij het verduurzamen van woningen en het aanvragen van subsidie Lokale aanpak isolatie. In 2024 zijn 5 nieuwe vrijwillige energiecoaches opgeleid. De vrijwillige energiecoaches hebben in 2024 circa 50 adviesgesprekken gevoerd. Bewoners krijgen van de energiecoach advies over kleine (niet bouwkundige) maatregelen, waarmee zij hun woning kunnen verduurzamen.
- We zijn in mei 2024 gestart met de uitvoering van de subsidieregeling Lokale Aanpak Isolatie. Deze regeling is bedoeld om slecht geïsoleerde woningen te verduurzamen en energiearmoede tegen te gaan.
- In 2024 besloot het college te onderzoeken of een warmtenet in Wolvega haalbaar is. Deze verkenning voeren we in 2025 uit.
- Samen met de andere Friese gemeenten, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, netbeheerder Liander, de Friese Energie Alliantie (FEA) en overige stakeholders werken we binnen de Friese Energie Tafel aan de energietransitie. Binnen deze samenwerking wordt de strategie voor duurzame energieopwekking in samenhang gezien met de warmtetransitie en energie-infrastructuur.
- We ondersteunen twee initiatieven om te komen tot een dorp- of wijkuitvoeringsplan. We zijn hierover in gesprek met Oldeholtpade en de energiecoöperatie Westhoek. De gebiedscoördinator heeft hierbij een belangrijke ondersteunende rol.
- We hebben SPUK-gelden energiearmoede ingezet voor de witgoedwissel. Op advies van de ‘energiecoach witgoedwissel’ kunnen inwoners bij een plaatselijke winkel één witgoedapparaat met een hoog energieverbruik (bijvoorbeeld een oude koelkast of wasmachine) omruilen voor een energiezuinig exemplaar. Zo wordt het energieverbruik verminderd en de energierekening blijvend verlaagd. In 2024 zijn er 576 coachgesprekken gevoerd waarin deze regeling bij de doelgroep is aangeboden. Dit heeft geresulteerd in het inruilen van maar liefst 518 apparaten door energiezuinige exemplaren. Hiermee levert de witgoedwissel een mooie bijdrage aan het bestrijden van energie-armoede en energiebesparing.
- We hebben SPUK-gelden (vanuit de CDOKE-regeling) gebruikt voor het op orde brengen van de capaciteit op klimaat en duurzaamheid.
- In 2024 zijn we gestart met het Soorten Management Plan (SMP). In het kader van het pre-SMP zijn 21 vleermuizenkasten in de gemeente geplaatst voor de eerste compensatieronde. Hiermee is in december 2024 ontheffing verkregen van de provincie Fryslân voor het verduurzamen van 10% van de woningvoorraad in Weststellingwerf. Daarnaast zijn de onderzoeken gestart voor het opstellen van het Soorten Management Plan. Deze wordt naar verwachting eind 2025 opgeleverd.
- In 2024 hebben we het certificaat van de CO2-prestatieladder op niveau drie behaald. Op basis van het verbruik van aardgas, elektriciteit en brandstoffen van onze eigen organisaties is de CO2-uitstoot in kaart gebracht, de CO2-footprint. Er zijn reductiedoelstellingen en –maatregelen opgesteld en de CO2-footprint wordt elk half jaar geüpdatet.
- In 2024 sloten we weer aan bij 'junior energiecoach'. In totaal deden vier schoolklassen, 48 leerlingen en 6 docenten mee. De leerlingen hebben enthousiast meegedaan en alles geleerd over energie besparen. Per deelnemer zijn er meer dan 10 energiebesparende acties uitgevoerd in dit programma.