Programma 6 | Sociaal domein

Taakvelden

Terug naar navigatie - Taakvelden
  • Samenkracht en burgerparticipatie
  • Arbeidsparticipatie
  • Begeleide participatie
  • Geëscaleerde zorg 18+
  • Inkomensregelingen
  • Maatwerkdienstverlening 18+
  • Maatwerkdienstverlening 18-
  • Maatwerkvoorzieningen (Wmo)
  • Wijkteams
  • Geëscaleerde zorg 18-

Verfijning Iv3-taakvelden WMO en jeugd voor 2023
Onze begroting is ingedeeld volgens de IV3 methode. Acht programma's met daarin de bijbehorende taakvelden. Voor programma 6 zijn met ingang van 2023 vier bestaande taakvelden voor WMO en Jeugd opgedeeld tot 19 taakvelden. Wij hebben deze nieuwe taakvelden (nu nog) niet verwerkt in programma 6. De nieuwe taakveld indeling staat wel al in de bijlage 1 Taakvelden en wordt ook aangehouden bij de aanlevering aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 We blijven de financiële analyse doen op beleidsveldniveau. 

Beleidsnota's

Terug naar navigatie - Beleidsnota's

2014 Beleidsplan Hart voor de jeugd 
2014 Verordening Individuele inkomenstoeslag
2014 Beleidsnota Re-integratie en participatie Oost- en Weststellingwerf 2015-2018
2014 Handhavingsverordening Participatiewet
2014 Beleidsplan Nieuwe Wmo
2015 Verfijning beleidsplan Re-integratie en participatie Oost- en Weststellingwerf 2015/2018
2017 Maatregelverordening Weststellingwerf
2017 Re-integratieverordening Weststellingwerf
2018 Kadernota Armoedebeleid en Schuldhulpverlening 2018 - 2021
2021 Beleidsnota nieuwe Wet inburgering OWO 2022-2025
2022 Verordening Maatschappelijke ondersteuning Weststellingwerf

Actuele ontwikkelingen en nieuw beleid

Terug naar navigatie - Actuele ontwikkelingen en nieuw beleid

Jeugd
In 2023 hebben we nieuwe regionale contracten voor jeugdhulp. We werken aan goede uitvoering van de contracten door te monitoren, de vlechtwerkers begeleiding te bieden bij het doen van verwijzingen en snel te reageren op signalen of bijzonderheden.
Onder het vorige kabinet is gestart met de Hervormingagenda Jeugd. Het doel van deze Hervormingsagenda is om een goed en financieel beheersbaar jeugdhulpsysteem te realiseren. In het coalitieakkoord van het huidige kabinet is hier minder geld voor gereserveerd dan eerder is toegezegd. De verwachting is dat de Hervormingsagenda in het najaar 2022 wordt vastgesteld. Onduidelijk is welke financiële gevolgen dit heeft voor de gemeente Weststellingwerf. We verwachten dat eventuele wijzigingen in de jeugdhulp in eerste instantie op regionaal niveau, in de samenwerking met Sociaal Domein Fryslân, worden opgepakt.  

Wmo
We bereiden ons voor op de decentralisatie Beschermd wonen. Deze staat vooralsnog gepland op 1 januari 2024. In 2023 gaan we hierover op provinciaal niveau afspraken maken. De budgetten zijn nog niet bekend. 
Landelijk is er een wetswijziging Wmo in consultatie. Deze wetswijziging maakt het mogelijk dat per 2025 een vorm van inkomensafhankelijke eigen bijdrage gevraagd kan worden voor de hulp bij het huishouden. 
De leveringsproblematiek en prijsstijgingen van grondstoffen raken ook de Wmo. De kans is groot dat als gevolg hiervan de prijzen voor woningaanpassingen en hulpmiddelen flink stijgen.

Participatiewet
In juli 2022 is het wetsvoorstel Breed Offensief vastgesteld door de Tweede Kamer. Deze nieuwe wet gaat naar verwachting op 1 januari 2023 in. Het doel van deze wet is dat meer mensen met een beperking aan het werk komen en blijven. De wijzigingen uit dit wetsvoorstel worden in eerste instantie opgepakt in samenwerking met de regio 'Fryslan Werkt!' en in de subregio Zuidoost. In 2022 is er een analyse door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgevoerd naar het beleid van de Participatiewet. De uitkomsten staan in het document 'Participatiewet in balans'. Vanaf 2023 verwachten wij hierop eerste voorstellen richting nieuwe wetgeving.  

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Aan de slag met de Sociale Basis

Terug naar navigatie - Aan de slag met de Sociale Basis

Wat willen we bereiken? 

De vakgroep Sociale basis werkt vanuit de volgende visie:
We werken samen met inwoners in buurten en dorpen om de verbinding tussen inwoners te versterken en de leefbaarheid te vergroten. Hierdoor kan iedereen meedoen aan de samenleving. 
Met inwoners en organisaties werken we samen aan eigen kracht, samenredzaamheid en helpen we burgerinitiatieven te laten groeien, waardoor wij bijdragen aan het welbevinden op alle leefgebieden. We maken hierbij gebruik van formele en informele netwerken om te komen tot de meest duurzame oplossing.

Wat doen we ervoor

Aan de slag met Inburgering

Terug naar navigatie - Aan de slag met Inburgering

Wat willen we bereiken? 

Inburgeraars doen snel en volwaardig mee in de Nederlandse maatschappij, het liefst via betaald werk. Meedoen vraagt kennis van de Nederlandse taal en (lokale)cultuur. Het vraagt ook om te participeren in het onderwijs of door (vrijwilligers)werk en mee te doen aan sport- en/of culturele activiteiten. Integratie is niet alleen taal en werk maar ook breder zoals meedoen in de buurt waar je woont, meedoen aan schoolactiviteiten van de kinderen maar ook gezondheid zoals het bezoeken van een tandarts en huisarts. 

 

Wat doen we ervoor

Aan de slag met Participatie

Terug naar navigatie - Aan de slag met Participatie

Wat willen we bereiken? 

We werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt en meedoet. Vanuit de Participatiewet ondersteunen wij inwoners bij hun re-integratie. Dit door inwoners die verder van de arbeidsmarkt afstaan weer mee te laten doen in de samenleving en te zorgen dat inwoners blijven participeren.

We verwachten dat het budget voor de inkomensregelingen voldoende is. Het definitieve budget dat we van het Rijk ontvangen voor de inkomensregelingen (BUIG) is pas later bekend. We hebben bij het opstellen van de begroting rekening gehouden met het laatst bekende budget. 

Wat doen we ervoor

Bestemming Wolvega

Terug naar navigatie - Bestemming Wolvega

Bestemming Wolvega heeft als doel het versterken van de sociale structuren en samenhang in Wolvega op een manier die recht doet aan de kracht van de lokale samenleving. Het initiatief leggen we daarmee bij inwoners van Wolvega en de onderlinge sociale verbanden waarin zij actief zijn. Door de inzet op het versterken van de sociale structuren beogen we dat Wolvega - meer dan in de huidige situatie - een levendig, inclusief en divers dorp wordt. 

Dit is onderdeel van programma 6, maar de uitgebreide toelichting hierop staat in de paragraaf regiodeal.

Toegang Sociaal domein

Terug naar navigatie - Toegang Sociaal domein

Wat willen we bereiken? 

We willen dat onze inwoners het gebiedsteam goed weten te vinden voor ondersteuningsvragen en dat ze een goede dienstverlening ervaren. Hierbij hanteren we de landelijke uitgangspunten:

-    Ik kan het gebiedsteam goed bereiken op verschillende manieren.
-    Ik kan alle stappen makkelijke doorlopen.
-    Ik krijg persoonlijke hulp bij aanvragen als ik dat nodig heb.
-    Ik krijg genoeg informatie om te beslissen.
-    Ik word respectvol behandeld.
-    Ik begrijp de gegeven informatie.

Wat doen we ervoor

Aan de slag met aanpak armoede en schulden

Terug naar navigatie - Aan de slag met aanpak armoede en schulden

Wat willen we bereiken?

We blijven inzetten op de aanpak van armoede en schulden. Dit om inwoners met betaalachterstanden, schulden of inwoners die moeilijk rond kunnen komen te ondersteunen. We werken met een integrale aanpak rond dit thema. Laaggeletterdheid, gezondheid, leefstijl en duurzaamheid zijn onderdelen die hierbij extra aandacht vragen.  

Door toenemende kosten, zoals energiekosten en duurdere boodschappen verwachten we dat meer inwoners hulp nodig hebben en een beroep moeten doen op voorzieningen. Meer gezinnen zullen een beroep doen op bestaande voorzieningen zoals Stichting Leergeld. Ook op regelingen als de bijzondere bijstand wordt mogelijk vaker een beroep gedaan. 

Wat doen we ervoor

Aan de slag met jeugdhulp

Terug naar navigatie - Aan de slag met jeugdhulp

Wat willen we bereiken?

Gemeenten zijn wettelijk verplicht een aantal taken op gebied van jeugdhulp uit te voeren, namelijk: 
•    jeugdhulp van goede kwaliteit aanbieden;
•    voorzieningen op het gebied van jeugdhulp (jeugdhulpplicht) treffen;
•    jeugdbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering organiseren;
•    maatregelen voor de aanpak van kindermishandeling nemen;
•    de samenwerking met andere sectoren zoals zorg, onderwijs, politie en justitie zoeken.
 
Door deze taken uit te voeren willen we bereiken dat onze jeugd veilig en gezond opgroeit en zich ontwikkelt op een manier die past bij hun mogelijkheden. 
Dit doen we door te investeren in:
-          positief opgroeien 
-          een sterke basis
-          sterke preventie 
-          duurzaam effectieve hulp 
-          integraal werken dichtbij de jeugdige en het gezin

Wat doen we ervoor

Aan de slag met de Wmo

Terug naar navigatie - Aan de slag met de Wmo

Wat willen we bereiken? 

Binnen de Wmo is de krapte op de arbeidsmarkt goed voelbaar. Zorgaanbieders geven aan moeite te hebben met het vinden van personeel en de gebiedsteams merken dat het langer duurt voordat er hulp beschikbaar is die bij de cliënt ingezet kan worden. Dit zorgt ervoor dat cliënten soms langer moeten wachten dan wenselijk is. Kortom, de houdbaarheid van de zorg staat onder druk. Met de vergrijzende populatie in Weststellingwerf is dit iets waar blijvend aandacht voor moet zijn. Dit past goed bij het maatregelenpakket Grip op Wmo, waarmee we zoveel mogelijk proberen om de maatwerkondersteuning uit te stellen door in te zetten op preventie en de sociale basis. Daarnaast blijft eenzaamheid een onderwerp waar we blijvende aandacht voor vragen.

Naast krapte op de arbeidsmarkt, zien we ook een krapte op de huizenmarkt. Dit zorgt voor minder uitstroom vanuit de regionale voorzieningen (Beschermd wonen, Maatschappelijke opvang en de vrouwenopvang). Hierdoor blijven inwoners langer in een dure voorziening zitten wat niet langer passend is. Er is een uitvoeringsplan voor de Friese aanpak dak- en thuisloosheid vastgesteld en het convenant Weer thuis met afspraken met de woningbouwverenigingen. 

Wat doen we ervoor

Versterken ketensamenwerking ouderen

Terug naar navigatie - Versterken ketensamenwerking ouderen

Wat willen we bereiken?

Ouderen blijven langer thuis wonen en door vergrijzing neemt het aantal ouderen in onze gemeente toe. We willen dat ouderen zo lang mogelijk in een geschikte woning kunnen blijven wonen en in hun eigen sociale omgeving kunnen meedoen. Het is belangrijk dat de omgeving van ouderen optimaal wordt ingezet om hun zelfstandigheid te ondersteunen. Dit zonder zelf overbelast te raken. We willen bereiken dat alle partijen rondom ouderen elkaar kennen en in een vroeg stadium samenwerken. Het gaat hierbij zowel om zorgaanbieders, gebiedsteams, aanbieders van eerstelijnszorg maar ook om verenigingen, burgerinitiatieven en andere voorliggende voorzieningen. We brengen meer samenhang in de verschillende projecten, activiteiten en ondersteuning voor ouderen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Daarnaast meer aandacht voor ouderenmishandeling en de samenwerking met Veilig Thuis en politie.

Wat doen we ervoor

Bestemming Noordwolde

Terug naar navigatie - Bestemming Noordwolde

Wat willen we bereiken?

Bestemming Noordwolde is onderdeel van het provinciale project Aandachtsgebieden Stellingwerven. Tot en met 2023 werken we samen met inwoners, professionals, organisaties en de provincie om te komen tot een stijging van het gemiddelde inkomen, een stijging van de participatie en betrokkenheid van inwoners en een daling van de werkloosheid. Fase 6 is de laatste fase van het project Bestemming Noordwolde en is in 2021 gestart. 

Wat doen we ervoor

Wat mag het kosten

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten
Bedragen x €1.000
Exploitatie Rekening 2021 Begroting 2022 Begroting 2023 Begroting 2024 Begroting 2025 Begroting 2026
Lasten
6.1 Samenkracht en burgerparticipatie 1.794 3.674 1.995 1.740 1.739 1.757
6.2 Wijkteams 1.789 1.530 1.579 1.579 1.579 1.579
6.3 Inkomensregelingen 9.640 9.722 9.107 9.107 9.107 9.107
6.4 Begeleide participatie 4.549 3.978 4.333 4.227 4.227 4.227
6.5 Arbeidsparticipatie 879 1.579 1.233 1.383 1.383 1.383
6.6 Maatwerkvoorzieningen (WMO) 1.466 996 1.015 1.015 1.015 1.015
6.71 Maatwerkdienstverlening 18+ 5.907 6.835 6.109 5.989 5.989 5.789
6.72 Maatwerkdienstverlening 18- 6.287 5.549 6.388 6.401 6.401 6.401
6.81 Geëscaleerde zorg 18+ -308 414 302 346 346 346
6.82 Geëscaleerde zorg 18- 1.309 2.122 1.971 2.001 2.001 2.001
Totaal Lasten 33.312 36.399 34.033 33.788 33.787 33.605
Baten
6.1 Samenkracht en burgerparticipatie 226 1.717 236 136 136 136
6.2 Wijkteams 13 0 0 0 0 0
6.3 Inkomensregelingen 8.607 8.426 7.526 7.276 7.276 7.276
6.5 Arbeidsparticipatie 9 0 0 0 0 0
6.6 Maatwerkvoorzieningen (WMO) 245 196 196 196 196 196
6.71 Maatwerkdienstverlening 18+ 7 100 0 0 0 0
6.72 Maatwerkdienstverlening 18- 30 30 30 30 30 30
6.81 Geëscaleerde zorg 18+ 0 0 0 0 0 0
Totaal Baten 9.137 10.469 7.987 7.637 7.637 7.637
Saldo van lasten en baten 24.175 25.931 26.045 26.151 26.150 25.967
Onttrekkingen
0.10C Mutaties reserves -59 -102 -25 -15 0 0
Stortingen
0.10C Mutaties reserves 0 0 0 0 0 0
Mutaties reserves -59 -102 -25 -15 0 0

Lasten, gegroepeerd naar beleidsveld

Terug naar navigatie - Lasten, gegroepeerd naar beleidsveld
x € 1.000
Toelichting per beleidsveld: Rekening 2021 Begroting 2022 Begroting 2023 MJB 2024 MJB 2025 MJB 2026
Participatie 15.068 15.279 14.673 14.717 14.717 14.717
Wmo 7.065 8.245 7.426 7.350 7.350 7.150
Jeugdzorg 7.596 7.671 8.359 8.402 8.402 8.402
Samenkracht en burgerparticipatie 1.794 3.674 1.995 1.740 1.739 1.757
Wijkteams 1.789 1.530 1.579 1.579 1.579 1.579
Totaal generaal Programma 6 Lasten 33.312 36.399 34.032 33.788 33.787 33.605

Toelichting wat mag het kosten

Terug naar navigatie - Toelichting wat mag het kosten

Begroting 2023 ten opzichte van 2022

Participatie
In 2022 is € 900.000 ter bestrijding van de energiearmoede begroot. Dit wordt volledig vergoed door het Rijk, zie ook de baten. Voor 2023 is hiervoor nog niets bekend. Voor de BUIG uitkeringen was al meer budget opgenomen dan in 2022. Dit hebben we niet gewijzigd. De definitieve uitkering wordt pas in oktober 2022 bekend gemaakt.

In de afgelopen periode heeft een analyse plaatsgevonden van programma 6 Sociaal domein. Hierbij zijn de cijfers van de jaarrekening 2021, de huidige stand van zaken van de budgetten 2022 en de prognoses voor 2023 en verdere jaren betrokken. 

Wmo
Uit genoemde analyse blijkt dat we het budget voor de Wmo € 100.000 lager kunnen ramen. In de meerjarenbegroting is al rekening gehouden met een daling van de Wmo budgetten. Het verschil met 2022 is zelfs ruim € 800.000, inclusief de extra € 100.000. Gezien het positieve resultaat van de afgelopen jaren is dit reëel .

Jeugdzorg
Uit genoemde analyse blijkt dat we het budget voor Jeugd bij moeten stellen met € 650.000 meer uitgaven.
Voor jeugd was bij de meerjarenbegroting 2022 voor het jaar 2023 minder geraamd (€ 22.000) dan voor het jaar 2022. De doorbelasting van personeel is met € 55.000 verhoogd vanwege de Cao verhoging. In totaliteit dus een verhoging van het budget met € 688.000.

Samenkracht en burgerparticipatie
De kosten voor Bestemming Noordwolde fase 6 zijn over de jaren 2021, 2022 en 2023 verdeeld. Dit is voor 2023 € 127.000 minder dan in 2022.
Voor de kosten die gemaakt worden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne hebben we in 2022 een incidenteel budget opgenomen van € 500.000. Dit wordt vergoed door het Rijk. Om die reden is deze post zowel bij de uitgaven als bij de inkomsten opgenomen. In 2022 is een eenmalige budget van € 931.000 begroot voor Bestemming Wolvega.
Voor het Jeugd en Jongerenwerk is in 2022 nog een incidenteel bedrag beschikbaar voor gevolgen van de coronacrisis van € 80.000.

Wijkteams
De doorbelasting van personeel is met € 49.000 verhoogd vanwege de Cao verhoging.

Begroting 2023 en meerjarenperspectief
Bestemming Noordwolde loopt tot 2024. Er is daarna dan ook geen budget meer begroot.

Baten, gegroepeerd naar beleidsveld

Terug naar navigatie - Baten, gegroepeerd naar beleidsveld
x € 1.000
Toelichting per beleidsveld: Rekening 2021 Begroting 2022 Begroting 2023 MJB 2024 MJB 2025 MJB 2026
Participatie 8.616 8.426 7.526 7.276 7.276 7.276
Wmo 252 296 196 196 196 196
Jeugdzorg 30 30 30 30 30 30
Samenkracht en burgerparticipatie 226 1.717 236 136 136 136
Wijkteams 13 0 0 0 0 0
Totaal Programma 6 Baten 9.137 10.469 7.988 7.638 7.638 7.638

Toelichting wat mag het kosten

Terug naar navigatie - Toelichting wat mag het kosten

Begroting 2023 ten opzichte van 2022

Participatie
In 2022 is een incidentele Rijksbijdrage geraamd van € 900.000 ter bestrijding van de energiearmoede. Voor 2023 is hiervoor nog niets bekend.

Wmo
In 2022 is bij de voorjaarsnota een bijdrage begroot van € 100.208 voor ambulantisering van de zorg. Dit betekent dat de behandel- en begeleidingsaanpak gericht is op zorg vanuit huis.

Samenkracht en burgerparticipatie
De provinciale bijdrage voor Bestemming Noordwolde fase 6 is over de jaren 2021, 2022 en 2023 verdeeld. Dit is in 2022 nog € 150.000 en in 2023 € 100.000. 
Voor de kosten die gemaakt worden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne hebben we in 2022 een incidenteel budget opgenomen van € 500.000. Dit wordt vergoed door het Rijk. Om die reden is deze post zowel bij de uitgaven als bij de inkomsten opgenomen. 
In 2022 is een eenmalige bijdrage van € 931.000 begroot vanuit de Regiodeal voor Bestemming Wolvega.

Begroting 2023 en meerjarenperspectief
De provinciale bijdrage voor Bestemming Noordwolde fase 6 is over de jaren 2021, 2022 en 2023 verdeeld. Dit is in 2022 nog € 150.000 en in 2023 € 100.000. Hierna is er geen bijdrage meer.

Investeringen

Terug naar navigatie - Investeringen
Omschrijving 2023 2024 2025 2026
Investeringsbudget gemeentelijke gebouwen op basis van het MJOP 28.000 149.000 126.000 339.000
Project bestemming Noordwolde fase 6 200.000
Totaal bruto investeringsbedrag 228.000 149.000 126.000 339.000