Zichtbaar is dat Corona geen goede invloed heeft gehad op zowel het fysieke als mentale welzijn van inwoners in alle leeftijdscategorieën. Mede daarom zetten we in op het hebben van een gezond gewicht. Dit doen we bijvoorbeeld door beweegplekken te realiseren voor inwoners van 0 tot 100 jaar. Ook vinden we het belangrijk dat kinderen zoveel mogelijk opgroeien in een rookvrije omgeving. We blijven inzetten op zoveel mogelijk rookvrije plekken in de gemeente en blijven werken met Stoppen met Roken-coaches. Voor NIX18 schrijven we een nieuw plan van aanpak, waarin staat hoe we alcoholgebruik onder jongeren willen voorkomen en waar nodig terugdringen. Het programma JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) blijft het drinken van water en het eten van gezonde snacks op scholen en bij verenigingen stimuleren.

Vanuit de programma’s GIDS (Gezond In De Stad) en Kansrijke start wordt integraal ingezet op het verbeteren van de gezondheid van inwoners met een lage SES (sociaal economische status). Ook na 2022 stelt het Rijk financiële middelen beschikbaar om de doelen vanuit deze programma’s te behalen. Weststellingwerf richt zich in deze programma’s concreet op: 

Kansrijke start: de nadruk ligt op het (verder) vormgeven van de geboortezorg in Weststellingwerf, zodat wordt voldaan aan de wettelijke verplichting van het geven van prenatale voorlichting. Dit doen we gezamenlijk met de interne en externe samenwerkingspartijen.
Beweegtuinen en speelveldjes: we vinden het belangrijk dat inwoners de mogelijkheid hebben om gratis te bewegen in de vrije ruimte, dit is voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid van belang. Om dit voor iedereen toegankelijk te maken worden er in samenwerking met het beweegteam beweegtuinen voor inwoners van 0-100 gecreëerd, waarbij ook ruimte is voor sociale ontmoeting. Naast beweegtuinen zijn ook speelveldjes van belang, zodat kinderen elkaar ontmoeten, buiten spelen en bewegen. Ook hier hebben we de komende periode nadrukkelijke aandacht voor, dit doen we samen met inwoners.

Vanuit Bestemming Noordwolde is gestart met de inzet van Stoppen met Rokencoaches. Onderzocht wordt of dit verder in de gemeente uitgerold wordt.

Daarnaast is er vanuit GIDS een nadrukkelijke samenwerking met de beleidsterreinen sport, sociale basis, armoede, jeugd, cultuur, Wmo, onderwijs, klimaat en duurzaamheid en de openbare ruimte. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport komt er via de SPUK-regeling in 2023 budget om deze samenwerkingen verder te intensiveren.