Voorwoord

Voorwoord

Terug naar navigatie - Voorwoord

Beste leden van de raad van de gemeente Weststellingwerf,

Hierbij bieden wij u de programmabegroting 2024-2027 aan. Wij vertrouwen er op dat deze begroting u in staat stelt om uw kaderstellende en controlerende rol inhoud te geven.

'Samen blijven bouwen aan een sterk Weststellingwerf' als kompas
Het collegeprogramma 'Samen blijven bouwen aan een sterk Weststellingwerf' blijft ons voornaamste kompas, ook in het tweede jaar van deze bestuursperiode. Het geeft vorm aan onze ambitie om ons verder te ontwikkelen en om door te gaan met datgene wat we de afgelopen jaren hebben gedaan en bereikt. We zijn al flink op weg met onze ambitie én er blijft nog veel te doen. In deze begroting kunt u lezen dat we het komende jaar onder andere aan de slag gaan met armoede en schulden. Werken aan ‘bestaanszekerheid’, om aan te sluiten bij wat blijkbaar het thema wordt voor de aanstaande verkiezingen. We willen inwoners met een laag inkomen meer financiële armslag geven. We blijven ook investeren in een gezonde en vitale toekomst voor al onze inwoners. Dat begint al bij onze jongste inwoners. Programma’s als NIX-18 en ‘jongeren op gezond gewicht’ geven hier vorm en inhoud aan. Op het gebied van duurzaamheid werken we verder aan het Nationaal Isolatie Programma. Ook staat het komende jaar in het teken van het majeure project 'Centrumontwikkeling Wolvega': de herinrichting van de winkelstraat, de gebiedsontwikkeling van het Pastorieplein en de gebiedsontwikkeling van het Acht-Pilarenplein. 

Uitdagingen in een dynamische tijd
In deze dynamische tijd worden we geconfronteerd met een onzekere financiële toekomst, met name vanaf 2026. Daarnaast wordt veel inzet van ons verwacht bij brede maatschappelijke opgaven die onze gemeente overstijgen. Wij wijzen onder andere op de huisvesting van vluchtelingen en statushouders en op het klimaatakkoord. Ook stelt het Rijk veel nieuwe wet- en regelgeving vast. De omgevingswet wordt 1 januari 2024 ingevoerd en heeft voelbaar impact op onze gemeentelijke organisatie. De overheid zet steeds meer de toon op het gebied van wonen met veel druk op ‘bouwen-bouwen-bouwen’. Regionale woondeals geven aan dat we als Weststellingwerf mee moeten en willen, in het opplussen van onze woonvoorraden. De verscherpte wet Woo en de toenemende roep om transparantie vragen ook steeds meer van de ambtelijke organisatie. We zijn ons zeer bewust van de impact hiervan op hoe we communiceren, zowel in- als extern. We erkennen de uitdagingen die voor ons liggen en beseffen dat we keuzes moeten maken, ook met het oog op de krappe arbeidsmarkt. We moeten blijven prioriteren, gericht op de meest belangrijke behoeften van onze inwoners en de samenleving.

Financieel toekomstperspectief
De financiële vooruitzichten blijven onzeker en het is van groot belang dat we zorgvuldig blijven omgaan met de middelen die ons ter beschikking staan. We blijven alert op mogelijke risico's en kansen en zullen flexibel inspelen op veranderingen. Ons uitgangspunt is en blijft het waarborgen van een gezonde financiële basis voor de toekomst van Weststellingwerf.

Gemeente Weststellingwerf staat voor een periode van kansen, uitdagingen en onzekerheden. Als college blijven we, in nauwe samenwerking met u, de organisatie en de samenleving, ons inzetten voor een sterk Weststellingwerf.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Weststellingwerf