Voorwoord

Voorwoord

Terug naar navigatie - Voorwoord

Beste leden van de raad van de gemeente Weststellingwerf,

Hierbij bieden wij u de programmabegroting 2025-2028 aan. Wij vertrouwen erop dat deze begroting u in staat stelt om uw kaderstellende en controlerende rol inhoud te geven.

Ondanks de dynamische en uitdagende tijd waarin we leven, blijven ons inzetten voor onze ambities en blijven we zorgen voor een sterk Weststellingwerf. Dat laat ook deze begroting weer zien. Zo hebben we de renovatie en/of verbouw van een aantal scholen opgenomen voor een toekomstbestendig integraal strategisch huisvestingplan (ISHP). We willen de kansen voor onze inwoners op een veerkrachtig en gezond leven vergroten door de Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) aanpak. We zetten extra middelen in voor het verstrekken van subsidie voor groot onderhoud van sportaccommodaties. We investeren in onze kapitaalgoederen, we willen goedkope/betaalbare koop realiseren en de bouw van sociale huur heeft onze aandacht. Daarbij moeten we helaas wel constateren dat de onzekerheid over onze eigen financiële gezondheid nog steeds aanwezig is. Ondanks de vele gesprekken, lobby-trajecten en signalen vanuit de Nederlandse gemeenten is het Rijk nog onvoldoende over de brug gekomen.

Gelukkig hebben we gespaard waardoor we onze ambities vooralsnog voort kunnen zetten. Daarom gaan we in 2025 door met het opstellen van de visie Kwaliteitsambitie Openbare Ruimte, de Duurzame inrichting openbare ruimte (DIOR) en Water- en Klimaatadaptatievisie. Ook stellen we het sportbeleid vast, werken we aan een nieuwe nota cultuur en kunst en herdenken we de watersnoodramp 1825. Verder geven we vorm aan de energietransitie, gaan we door met uitvoeren van de Lokale Aanpak Isolatie en ronden we het project Energiecoachgesprek en witgoedwissel voor de huishoudens met de laagste inkomens af. Daarnaast blijven we aandacht houden voor inwoners met de kleinste portemonnee. Tevens staan de komende jaren in het teken van het project 'Centrumontwikkeling Wolvega': de herinrichting van de winkelstraat, de gebiedsontwikkeling van het Pastorieplein en de gebiedsontwikkeling van het Acht-Pilarenplein. 

We staan voor een steeds grotere uitdaging, de verantwoordelijkheden blijven groeien en er wordt veel inzet van ons verwacht bij brede maatschappelijke opgaven die onze gemeente overstijgen. Zo blijven we mogelijkheden onderzoeken voor verdere (tijdelijke) huisvesting van Oekraïense ontheemden en statushouders. Dit vraagstuk is op zich al uitdagend, maar wordt nog uitdagender door de grote druk op het elektriciteitsnetwerk. Deze druk op het elektriciteitsnetwerk geeft overigens op meer plannen en doelen beperkingen en kan grote invloed hebben op toekomstige vestigingen, verduurzaming en ontwikkelingen. 

Dit alles zorgt voor een realistische begroting waarin zichtbaar is dat taken en middelen structureel vanaf 2026 niet in balans zijn. Als het kabinet geen andere keuzes maakt, zijn de gemeentelijke financiën onvoldoende om het huidige takenpakket op hetzelfde niveau voort te zetten.

Wij blijven als gemeente alles op alles zetten om de kwaliteit van zorg, welzijn en leefbaarheid te waarborgen. De komende tijd zullen we onze inzet op dit gebied verder intensiveren en we hopen dat politiek Den Haag onze inspanningen ondersteunt met de juiste middelen. Als het nieuwe kabinet geen extra middelen beschikbaar stelt voor alle taken waar wij verantwoordelijk voor zijn ontkomen wij niet aan een ombuigingstaakstelling om het evenwicht tussen de structurele baten en de structurele lasten te herstellen. Ons uitgangspunt is en blijft het waarborgen van een gezonde financiële basis voor de toekomst van Weststellingwerf. 

Als college blijven we, in nauwe samenwerking met u, de organisatie en de samenleving, ons inzetten voor een sterk Weststellingwerf.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Weststellingwerf