Aan de slag met Wmo
We zetten ons in om inwoners met ondersteuningsvragen zo veel mogelijk in staat te stellen zelf de regie te houden. Daarbij werken we samen met lokale partners zoals andere gemeenten, zorg- en ondersteuningsorganisaties, woningcorporaties, GGZ en politie. Hierdoor kan de ondersteuning snel worden geboden om mee te kunnen blijven doen in de samenleving. In 2025 richten we ons op de inkoop van Wmo voorzieningen. Daarnaast richten we ons ook op mobiliteit in brede zin. 

Kwaliteitstoezicht Wmo
In 2025 starten we met kwaliteitstoezicht op Wmo-aanbieders door de GGD. Dit geeft ons extra inzicht in de geleverde kwaliteit van zorg aan onze inwoners en naleving van de contractvoorwaarden. Waar nodig sturen we hierin bij.

Beschermd Wonen
De gemeente Weststellingwerf sluit aan bij de landelijke decentralisatie en provinciale afspraken over beschermd wonen. Deze decentralisatie is uitgesteld, op dit moment wordt gericht op 1 januari 2026. De bedoeling van de decentralisatie is dat de zorg vaker thuis bij de inwoner plaatsvindt. Dit in plaats van in een instelling die bijvoorbeeld niet in de buurt is van de eigen leefomgeving. Deze verandering noemen we Beschermd Thuis. Bij de nieuwe inkoop van voorzieningen beschermd wonen wordt rekening gehouden met de verandering en de randvoorwaarden die voor deze beweging nodig zijn.

Ontwikkelingen eigen bijdrage Wmo/ Abonnementstarief
We volgen de landelijke regels voor de verandering in de Wmo. Vanaf 2026 komt er weer een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen. We verwachten dat hierdoor minder nieuwe mensen hulp aanvragen. 

Inzetten op preventie en voorliggende voorzieningen
We zetten in op preventie en willen problemen zo vroeg mogelijk aanpakken. Dit betekent dat we aandacht besteden aan het ontwikkelen van voorzieningen en activiteiten die problemen kunnen voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de Ketenaanpak valpreventie. Dit is een samenwerking met fysiotherapeuten om vallen te voorkomen, die in 2025 verder wordt ontwikkeld. Dit valt onder de brede SPUK-regeling (zie ook programma 7).

Daarnaast zorgen we ervoor dat eenvoudige en toegankelijke voorzieningen goed blijven bestaan en beter aansluiten bij wat onze inwoners nodig hebben. We willen toe naar laagdrempelige ontmoetingsplekken, waar inwoners zonder indicatie ondersteuning vinden. Dit doen we samen met zorgaanbieders en andere partners.  

Vitaal ouder worden
We verwachten van ouderen dat ze langer zelfstandig thuis blijven wonen. Hiervoor zijn meer andere woonvormen en levensloopbestendige woningen nodig (zie programma 8 Woonzorgvisie).

Inwoners boven de 60 jaar die een aanvraag doen voor een maatwerkvoorziening wordt geadviseerd de training Powerful Ageing te volgen. Deze is gericht op het verbeteren van de fysieke zelfredzaamheid. Dit programma wordt doorontwikkeld om meer inwoners te motiveren de training te volgen.

We onderzoeken op welke wijze mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers ondersteund kunnen worden, om te komen tot een dementievriendelijke gemeente. Een brede bewustwording over de behoeften van mensen met dementie is hiervoor een vereiste. Tevens kunnen laagdrempelige ontmoetingsplekken de instroom in dagbesteding voor ouderen beperken.