Een gezonde leefomgeving
Binnen de gemeente willen wij actief bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Hierin is een actieve samenwerking tussen het ruimtelijk domein en sociaal domein van essentieel belang. In 2025 blijven we investeren op deze samenwerking. In 2025 willen wij onderzoeken wat er nodig is om de leefomgeving van onze inwoners zo gezond mogelijk in te richten. Eventuele passende interventies zijn om meer beweegtuinen in samenwerking met inwoners te creëren zodat de omgeving uitnodigt tot bewegen en ontmoeten. Dit draagt positief bij aan de gezondheid van onze inwoners. Daarnaast willen wij in 2025 onderzoeken of dat de werkwijze vanuit positieve gezondheid ook toegepast kan worden in het fysiek domein, de GO-methode vanuit het RIVM zou hier een geschikte methode voor kunnen zijn.
Specifieke uitkering gezonde generatie (Brede SPUK) Versterken van de sociale basis
We willen als gemeente zichtbaar zijn en horen wat er speelt in de samenleving. Daarbij ondersteunen we bewoners- en vrijwilligersinitiatieven. We werken aan voorzieningen in het voorliggend veld en het verhogen van sociale samenhang. Zo loopt er vanuit de Regio Deal Zuidoost Friesland een project om verbinding en ontmoeting in Wolvega te verbeteren: Bestemming Wolvega (zie Programma 6 / Sociaal Domein / Bestemming Wolvega). Wij willen blijven inzetten op de bestaande interventies die voort zijn gekomen vanuit bestemming Noordwolde. Het Buurthuus is hier een goed voorbeeld van, waar de buurthap wordt georganiseerd door vrijwilligers. De buurthap draagt bij aan het terugdringen van eenzaamheid.
Het komende jaar gaan we aan de slag met de sociale basis en versterking van het voorliggend veld (zie Programma 6 / Sociaal Domein / Aan de slag met de Sociale Basis). We willen de mantelzorgers in de gemeente beter in beeld hebben en hen de juiste ondersteuning en waardering geven, de mantelzorgcoördinator heeft hierin een belangrijke rol. Het vrijwilligerspunt Weststellingwerf is er om vrijwilligers en hulpvragen bij elkaar te brengen.
Specifieke uitkering gezonde generatie (Brede SPUK) Lokale en regionale samenwerkingen
We versterken de bestaande regionale samenwerking tussen de zorgverzekeraar en de gemeenten. Dit doen we door de genoemde ketenaanpakken op te zetten of verder uit te breiden. Maar ook het Friese Regioplan dat opgesteld wordt vanuit het IZA draagt hieraan bij. Het doel hiervan is dat de zorg richting de toekomst toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar blijft. Hieraan werken we samen met andere gemeenten, zorgverzekeraars en verschillende partners uit het brede zorglandschap, zoals ziekenhuizen, huisartsen, wijkverpleging en zorgaanbieders.