Opbouwwerk
De opbouwwerkers zijn belangrijke schakels tussen de samenleving en de gemeente. Ze werken nauw samen met inwoners om hen te ondersteunen en te stimuleren bij initiatieven van inwoners en vrijwilligers/verenigingen. De opbouwwerkers verbinden inwoners en verschillende organisaties, zowel formeel als informeel. In Wolvega en Noordwolde is er ook een dorpsondersteuner actief die zorgt voor laagdrempelig contact en praktische hulp.

Mantelzorg
In 2024 is onderzocht wat nodig is om mantelzorgers beter te ondersteunen. Op basis van de aanbevelingen uit dit onderzoek gaan we aan de slag. We willen in de sociale basis meer aandacht geven aan de waarde van mantelzorg, mantelzorgers meer erkenning geven en hen beter ondersteunen.

Welzijn op recept
De welzijnscoaches helpen inwoners met zorgvragen of problemen op psychisch of sociaal gebied om weer actief mee te doen in de samenleving. Samen met partners in de zorg (zoals huisarts en thuiszorg) wordt de samenwerking sterker gemaakt en verder ontwikkeld. We kijken vooral voor welke groepen mensen de aanpak van de welzijnscoaches geschikt is en hoe de samenwerking met andere partners en informele netwerken goed geregeld kan worden.

Een tegen eenzaamheid
Het tegengaan van eenzaamheid vraagt om een aanpak die verschillende thema’s raakt. Eerst willen we mensen bewust maken van het probleem. Daarna organiseren we in de sociale basis activiteiten, zoals sport en cultuur ontmoetingen. Vervolgens zetten we welzijnscoaches (Welzijn op recept) in om eenzaamheid te verminderen. 

Wij blijven inzetten op de bestaande interventies die voortkomen uit bestemming Noordwolde. Het Buurthuus waar de buurthap wordt georganiseerd door vrijwilligers, is hiervan een voorbeeld. De buurthap draagt bij aan het terugdringen van eenzaamheid.

Vrijwilligerspunt
Wij blijven vrijwilligers werven en matchen via het vrijwilligerspunt. Daarnaast hebben wij aandacht voor vrijwilligersmarkten en NL doet. We vinden het belangrijk om goede relaties met vrijwilligersorganisaties te onderhouden. 

Jongerenwerk en MDT-divers
MDT-divers is een Fries project in het kader van Maatschappelijke DienstTijd. Jongeren gaan hun talenten ontdekken, doen nieuwe ervaringen op en kunnen zo duurzame keuzes maken voor de toekomst. De Talentenplek Noordwolde en Talentenplek Wolvega worden in 2025 verder uitgebouwd en verstevigd naar MDT-divers. Doordat de jongerenwerkers van de Talentenplek ook binnen het MDT werkzaam zijn, wordt de band onderling verstevigd en worden er meer jongeren bereikt.

We zetten ambulant en accommodatie gebonden jongerenwerk voort. Het ambulante jongerenwerk wordt voortgezet om tijdig signalen op te pikken over wat er speelt onder jongeren. Het jongerenwerk zoekt jongeren op in hun leefomgeving, dat is in de eigen straat, buurt of dorp, op de middelbare scholen, online op social media enzovoort. Zo zal het jongerenwerk bijvoorbeeld te vinden zijn in de pauzes op het voortgezet onderwijs, worden er gastlessen gegeven voor verbinding en om actuele onderwerpen te kunnen bespreken met de jongeren.

Ouderen
We stimuleren en ondersteunen ouderen om zelfredzaam te blijven en eigen regie te houden. Dit binnen een krachtige gemeenschap waarin omkijken naar elkaar een belangrijke waarde is. We gaan samen met de ouderen, ouderenverenigingen, mantelzorgers en zorgprofessionals bepalen waar de behoefte aan activiteiten en voorzieningen liggen. De Anschuuftaofel georganiseerd door de OSW met financiële ondersteuning is daarvan een voorbeeld. Ook gaan we de Dialoogtafel Vitaal ouder worden in het kader van Bestemming Wolvega uitbreiden naar andere dorpen.