Wet betaalbare huur
Deze wet is er op gericht om huurwoningen betaalbaar te houden voor mensen met een middeninkomen. Deze groep inwoners heeft op basis van hun inkomen geen recht op een sociale huurwoning. De wet richt heeft vier pijlers:
- Vergroten van aantal betaalbare huurwoningen
- Betere bescherming van huurders
- Verduurzamen van de woningen
- Investeren in nieuwbouw
Een belangrijk aspect van de wet is de uitbreiding van het woningwaarderingsstelsel (WWS). Hierdoor worden ook middenhuurwoningen gereguleerd, wat betekent dat de maximale huurprijs wordt bepaald op basis van het puntensysteem. Dit systeem wordt nu ook dwingend, waardoor verhuurders zich verplicht moeten houden aan de maximale huurprijzen. Gemeenten krijgen de taak om hierop te handhaven.
Daarnaast introduceert de wet een maximale jaarlijkse huurverhoging, gelijk aan de gemiddelde cao-loonstijging plus 0,5%, om te voorkomen dat huren te snel stijgen. Verhuurders die een te hoge huur vragen kunnen een boete krijgen. Ook kunnen huurders makkelijker naar de Huurcommissie stappen als ze vinden dat hun huur te hoog is.
De wet stimuleert verduurzaming door het belonen van woningen met een goed energielabel en het bestraffen van woningen met een slecht energielabel, wat leidt tot lagere energiekosten voor huurders en een hogere huurprijs voor verhuurders met duurzame woningen
Bij de uitvoering van de Wet Goed Verhuurderschap en de Wet Betaalbare Huur hebben gemeenten extra taken en verantwoordelijkheden gekregen. De financiering van deze extra taken komt voornamelijk uit een combinatie van gemeentelijke middelen en landelijke subsidies.
• Gemeenten kunnen zelf extra budget reserveren uit hun eigen begroting om de handhaving van deze wetten te bekostigen.
• De Rijksoverheid heeft extra financiële middelen beschikbaar gesteld om gemeenten te ondersteunen bij de implementatie en handhaving van de Wet Goed Verhuurderschap en de Wet Betaalbare Huur. Deze middelen zijn bedoeld om te zorgen dat gemeenten voldoende capaciteit en middelen hebben voor handhaving.
• Daarnaast kunnen gemeenten inkomsten genereren door boetes op te leggen aan verhuurders die zich niet aan de regels houden. Dit kan bijdragen aan de dekking van de handhavingskosten.