Met ketenpartners werken we aan een integrale aanpak rond laaggeletterdheid, armoede en schulden. Partijen rond de thema's armoede en schulden komen samen in de Thematafel. Met onze hulp willen we voorkomen dat schulden oplopen en ondersteunen we inwoners om weer financieel zelfredzaam te worden. Ook zetten we in op het herkennen van laaggeletterdheid. Inwoners die laaggeletterd zijn kunnen bij het Taalplein terecht.

Via verschillende kanalen proberen we in contact te komen met inwoners met geldzorgen. Hiervoor werken we onder andere samen met de Voedselbank en Humanitas Thuisadministratie. De Voedselbank wijst inwoners op de mogelijkheden van hulp. Vrijwilligers van Humanitas helpen inwoners om weer zelfstandig de administratie te beheren of met het verzamelen van benodigde gegevens voor een aanvraag schuldregeling.

Met vroegsignalering van schulden kunnen we nog eerder inwoners met beginnende betaalachterstanden hulp bieden. Per 1 januari 2021 moeten gemeenten vanuit de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening invulling geven aan vroegsignalering. Door eerder hulp te bieden kunnen problematische schulden voorkomen worden en hoeven er geen schuldregelingstrajecten doorlopen te worden. We hebben afspraken gemaakt met woningbouwverenigingen, zorgverzekeraars en leveranciers van water en elektra om signalen van betaalachterstanden van twee maanden te ontvangen. Met behulp van een portal willen we de ontvangen signalen bundelen. De portal Vindplaats van Schulden van Stichting BKR helpt ons om een selectie te maken van de 20 signalen die we per maand gaan oppakken. Met deze inwoners willen we in contact komen en passende hulp bieden.