Portefeuillehouder
Hanneke Zonderland
Mariska Rikkers

In 2019 hebben nog meer kinderen een vergoeding ontvangen van Stichting Leergeld voor deelname aan sport, cultuur of schoolactiviteiten. Ook vergoedingen voor fietsen, computers of schoolspullen zijn verstrekt. Met nog een extra actie voor een winterkledingpakket is het volledige subsidiebedrag van de gemeente terecht gekomen bij ruim 400 kinderen.

We hebben voor inwoners met een laag inkomen een informatiegids gemaakt. Hierin staan voorzieningen beschreven en nuttige adressen. Inwoners kunnen de gids ophalen bij het gebiedsteam en de Bibliotheek. De Voedselbank heeft de gids uitgedeeld aan inwoners die van hun een voedselpakket ontvangen. Om de voedselpakketten gezonder te maken hebben we aan de Voedselbank een subsidie gegeven. Groenten, fruit en zuivel maken hierdoor onderdeel uit van het pakket.

De partijen die actief zijn rond het armoedebeleid komen elk kwartaal bij elkaar tijdens de Thematafel Armoede. Door in te zetten op het netwerk worden inwoners niet alleen door het gebiedsteam, maar ook door de partijen gewezen op voorzieningen en mogelijkheden van hulp.

We hebben inwoners met een bijstandsuitkering of schuldhulpverlening uitgenodigd voor een gratis belastingcheck. Voor bijna 100 inwoners is bekeken of er nog recht is op een teruggave of toeslag.

Schuldhulpverlening
Inwoners met schulden of financiële vragen kunnen bij het gebiedsteam terecht. De budgetcoach/consulent Geldzaken bekijkt samen met de inwoner welk traject passend is om de schulden op te lossen. Door de samenwerking met Humanitas Thuisadministratie kunnen we inwoners nog meer passende hulp bieden. De kans van slagen van een traject wordt door de inzet van een vrijwilliger vergroot. Een traject kan bijvoorbeeld eerder van start gaan door de hulp van een vrijwilliger bij het verzamelen van bewijsstukken. In 2019 hebben zich minder inwoners gemeld voor hulp bij schulden. Doordat we inzetten op vroegsignalering van schulden krijgen we wel meer signalen van inwoners met beginnende betaalachterstanden. Deze inwoners bieden we tijdig hulp zodat schulden voorkomen kunnen worden.

Met de oprichting van de Thematafel Schulden hebben we ingezet op het netwerk van partijen die rond het thema schulden actief zijn. Ook verschillende bewindvoerderskantoren nemen deel aan de Thematafel Schulden. De aanpak financiële zelfredzaamheid op maat (vanuit de Village Deal in 2018) heeft verdere invulling gekregen. In oktober heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden. Van bewindvoerders hebben we positieve reacties ontvangen op de werkwijze. De eerste trajecten zijn doorlopen. Met behulp van coaching kunnen inwoners na een periode bewind op weg geholpen worden om zelf weer de financiële administratie op te pakken.