Portefeuillehouder
Hanneke Zonderland
Mariska Rikkers

Als gemeente willen we ervoor zorgen dat iedereen zo zelfstandig mogelijk kan meedoen aan de samenleving. Voor nieuwe inwoners die uit andere landen komen is dit niet automatisch het geval. Zij kennen onze taal niet, werk is moeilijk te organiseren en ze kennen de Nederlandse gebruiken niet. Wij zetten ons in om de nieuwkomers zo goed mogelijk te laten integreren in onze samenleving. De inburgering is in Weststellingwerf opgedeeld in twee programmaonderdelen, Maatschappelijke begeleiding en het Impulsprogramma.

Maatschappelijke begeleiding is het wettelijke programmadeel van de inburgering en is gericht op integratie in de samenleving. De kosten hiervoor worden deels uit rijksbudget bekostigd, afhankelijk van het aantal gehuisveste statushouders. We organiseren vanuit dit programmaonderdeel praktische hulp bij het regelen van basisvoorzieningen als werk, wonen en inkomen. We bieden hulp bij het opstarten van de inburgering, waar de participatieverklaringscursus een belangrijk onderdeel van is.

  • Onze taakstelling in 2019 was 16 personen. In 2019 zijn 15 nieuwe statushouders begeleid richting huisvesting binnen de gemeente Weststellingwerf.
  • In 2019 zijn vier participatieworkshops gegeven aan een totaal van 21 statushouders.
  • Er zijn 22 gezinnen in 2019 bezocht en de opgestelde gezinsplannen met de hieruit voortkomende signalen zijn met de medewerkers van de gemeentelijke uitvoerende teams opgepakt.

Het Impulsprogramma is bedoeld voor stimuleren van participatie en integratie in de maatschappij. In 2019 zijn de volgende collectieve projecten georganiseerd:

  • Fietslessen
  • Zwemlessen
  • Mannengroepen
  • Opstapje
  • Ouder-kind groep
  • Interculturele ontmoeting
  • Eritrese Nederlanders, Van binnen naar buiten en voorlichting voeding en gezondheid

Onder de nieuwe Wet inburgering 2021 is de gemeente verantwoordelijk voor de brede intake, het persoonlijk plan inburgering en participatie (PIP), het aanbod aan asielmigranten en voortgangsgesprekken. Wij pakken deze taken op met de uitvoerende gemeentelijke teams en een externe welzijnsorganisatie ondersteunt ons hier de komende periode bij.

Sinds november 2019 bereiden wij ons voor op de Veranderopgave Inburgering. De hiervoor aangestelde welzijnsorganisatie Code Hans voert per 1 januari 2020 de wettelijke taken voor maatschappelijke ondersteuning van statushouders uit en draagt deze taak in de loop van 2020 over aan de gemeentelijke uitvoerende teams.